Prancūzijos dešiniųjų lyderė M. Le Pen gina iš Rusijos banko gautą paskolą

Prancūzijos dešiniųjų lyderė Marine Le Pen teisinosi dėl paskolos, kurią jos politinė partija beveik prieš 10 metų gavo iš Rusijos banko.

 Marine Le Pen.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Marine Le Pen.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 8:04 PM

„Paskolos gavimas niekada nė trupučio nepakeitė mūsų pozicijos ir idėjų dėl geopolitikos“, – sakė ji trečiadienį Nacionalinės Asamblėjos tyrimo komitetui Paryžiuje.

„Paskolą pasirašiau su banku, o ne su (Rusijos vadovu) Vladimiru Putinu, – sakė M. Le Pen, akivaizdžiai susijaudinusi, kai buvo paklausta. – Tai manęs niekuo neįpareigoja“.

M. Le Pen nacionalistinė partija „Nacionalinis frontas“ 2014 metais paėmė paskolą iš Čekijos-Rusijos banko. 2017 metais partija buvo pervadinta į „Rassemblement National“, arba „Nacionalinį susivienijimą“.

Ši paskola taip pat buvo svarbi praėjusių metų Prancūzijos prezidento rinkimų kampanijos metu.

M. Le Pen ne kartą buvo kaltinama glaudžiais ryšiais su Rusija. Rinkimų kampanijos metu prezidentas Emmanuelis Macronas priekaištavo M. Le Pen: „Kalbėdama apie Rusiją, jūs kalbate ne su kitais lyderiais, o su savo bankininku“.

M. Le Pen pakartojo ankstesnius teiginius, kad ji ėmė pinigus iš Rusijos banko, kai partija negalėjo gauti paskolos Prancūzijoje ar kur nors kitur Europoje. Ji teigė, kad dėl tuo metu partiją ištikusių finansinių sunkumų ji buvo priversta ieškoti skolintojų už ES ribų.

Prancūzijos žiniasklaida trečiadienį vykusį posėdį pavadino bandymu išsisukti, nes tyrimo komitetą įsteigė pati M. Le Pen partija ir pavedė jam ištirti ne tik jos paskolą iš Rusijos, bet ir apskritai bet kokį užsienio kišimąsi į Prancūzijos politiką.

M. Le Pen skundėsi, kad tapo „žiaurios šmeižto kampanijos auka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.