Rumunijos mokytojai streikuoja dėl didesnio darbo užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų

Tūkstančiai Rumunijos mokytojų ketvirtadienį išėjo į gatves reikalauti didesnio darbo užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų; dėl pirmojo per 18 metų tokio streiko teko uždaryti daugumą mokyklų.

 Streikas Rumunijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Streikas Rumunijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2023, 7:18 PM

Kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, Rumunijoje įvyko keletas protestų, nors ir gerokai mažesnio masto, nes metinė infliacija pastaruoju metu svyruoja apie 10 proc.

Rumunijos mokytojai ypač susiduria su sunkia pragyvenimo išlaidų krize, nes jų darbo užmokestis yra gerokai mažesnis už šalies vidurkį.

Apie 10 tūkst. žmonių susirinko prie vyriausybės pastato Bukarešte, o po to žygiavo link parlamento pastato skanduodami „Orumo“, „Vagys“ ir „Gėda“.

„Esame čia, nes nebeturime kantrybės ir tolerancijos nesuskaičiuojamiems pažadams, kurie nebuvo įvykdyti per daugelį metų“, – AFP sakė 47 metų mokytoja Alina Deliu.

Keli derybų raundai tarp profesinių sąjungų ir vyriausybės iki šiol buvo nesėkmingi, o naujausias pasiūlymas buvo išmokėti kiekvienam mokytojui vienkartinę 1 000 lėjų (200 eurų) premiją birželį ir 1 500 lėjų (300 eurų) spalį.

Iškart po studijų pradedantys mokytojai Rumunijoje uždirba apie 2 400 lėjų (480 eurų) grynąjį mėnesinį atlyginimą, nors vidutinis mėnesinis atlyginimas šalyje yra beveik dvigubai didesnis.

„Atlyginimai labai maži, ypač tokiems pradedantiesiems kaip aš. Jie kaskart bando nupirkti mūsų tylą tokiais dalykais kaip kuponai ir premijos“, – sakė 29 metų pradinių klasių mokytojas Mihai Dobre.

Rumunijos vyriausybė teigia, kad reikia reformuoti viešojo sektoriaus darbo užmokesčio teisės aktus, kad būtų galima mokėti didesnius atlyginimus, o įstatymo projektas turi būti pateiktas iki liepos vidurio. Tačiau kritikai mano, kad įstatymui priimti prireiks keleto mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.