„Amnesty“ ataskaita: Talibano elgesys su moterimis yra nusikaltimas žmoniškumui

Talibano įvesti moterų teisių apribojimai Afganistane turėtų būti tiriami kaip galimi nusikaltimai pagal tarptautinę teisę, penktadienį bendroje ataskaitoje teigė dvi organizacijos.

„Amnesty“ ataskaita: Talibano elgesys su moterimis yra „nusikaltimas žmoniškumui“.<br>123rf.com nuotr.
„Amnesty“ ataskaita: Talibano elgesys su moterimis yra „nusikaltimas žmoniškumui“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 9:15 AM, atnaujinta May 26, 2023, 3:40 PM

Ataskaitoje, kurią paskelbė „Amnesty International“ ir Tarptautinė teisininkų komisija – dvi nevyriausybinės organizacijos, įsikūrusios atitinkamai Londone ir Ženevoje, – išsamiai aprašomi Talibano taikomi Afganistano moterų ir mergaičių teisių apribojimai.

Nuo 2021 metų rugpjūčio mėnesio, kai perėmė valdžią šalyje, Talibanas drastiškai apribojo žmogaus teises, o jo valdymas tapo vis labiau autoritarinis. Buvo apribotos moterų galimybės įgyti išsilavinimą ir dirbti, taip pat keliauti ir gauti medicininę priežiūrą.

„Tai tarptautiniai nusikaltimai. Jie yra organizuoti, plačiai paplitę, sistemingi“, – sakė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnès Callamard.

Abi organizacijos paragino Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) įtraukti „persekiojimo dėl lyties nusikaltimą žmoniškumui“ į savo atliekamą padėties Afganistane tyrimą.

Jos taip pat paragino tarptautinę bendruomenę aptarti „Talibano vykdomą lyčių persekiojimą ir kitus galimus nusikaltimus pagal tarptautinę teisę“ būsimoje JT Žmogaus teisių tarybos sesijoje.

A. Callamard sakė, kad į Talibano veiksmus reikia griežtesnio tarptautinio atsako nei iki šiol. „Priimtinas tik vienas rezultatas: ši lyčių priespaudos ir persekiojimo sistema turi būti išardyta“, – sakė ji.

Talibano valdžia, teigianti, kad išvijus JAV vadovaujamas NATO pajėgas iš šalies buvo sukurta „islamiška sistema“, kol kas ataskaitos nekomentavo. Anksčiau Talibanas tokias ataskaitas vadino neobjektyviomis ir prieš juos nukreipta propaganda.

JT Saugumo Taryba balandžio mėnesį vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kurioje Talibanas raginamas užtikrinti „visapusišką, lygiavertį, prasmingą ir saugų moterų ir mergaičių dalyvavimą“ Afganistano gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.