Baltarusijos KGB ir Kremliaus žaidime – ryškus R. Pratasevičiaus istorijos paveikslas: įtarimų turėjo iškart

Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos ir jo parankinių suregzta tragikomedija su priverstinai Minske nutupdytu lėktuvu, skridusiu 2021 m. gegužę iš Atėnų į Vilnių baigėsi – juo skridęs baltarusis žurnalistas Romanas Pratasevičius. Aiškėja, kad R.Pratasevičius išdavė savo kolegas – Baltarusijos opoziciją ir tuometinę savo draugę Sofiją Sapegą.

 R.Pratasevičius.<br> EPA-ELTA nuotr.
 R.Pratasevičius.<br> EPA-ELTA nuotr.
A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 R.Pratasevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 R.Pratasevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 R.Pratasevičius.<br> EPA-ELTA nuotr.
 R.Pratasevičius.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 11:22 AM, atnaujinta May 29, 2023, 1:24 PM

Prieš dvejus metus istorija apie priverstinai nutupdytą „Ryanair“ lėktuvą Minske, kuris turėjo po keliasdešimt minučių leistis Vilniuje, buvo sukrėtusi kone visą pasaulį. Juo skrido 170 keleivių, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, kuriuos ištiko šokas, nes jie visiškai nesuprato, kas darosi ir kodėl jiems teko atsidurti Minsko oro uoste.

Ne mažiau buvo pasimetę ir lėktuvo pilotai, nes jiems buvo pranešta, esą lėktuve yra bomba, galinti tuoj sprogti.

Nusileidus lėktuvui Minske, paaiškėjo, kad A. Lukašenkos režimo specialiųjų tarnybų pareigūnai suėmė R. Pratasevičių ir S. Sapegą. Jaunuoliai Minske buvo išvežti neaiškia kryptimi, o po  daugiau nei dešimt valandų trukusio priverstinio nusileidimo lėktuvas vis dėlto pasiekė Vilnių.

Šiandien jau aišku, kad ši istorija – gudriai surežisuotas Baltarusijos režimo spektaklis, o R. Pratasevičius, kurio visi gailėjo, esą jį kankina Baltarusijos KGB, viso labo – menkysta išdavikas.

Opozicija jaunuoliu netikėjo

Po suėmimo R. Pratasevičius tuoj pat pradėjo bendradarbiauti su Baltarusijos KGB. Ne viename interviu jis viešai menkino savo tėvynainius, kuriuos A. Lukašenkos režimas įkalino, ir tuos, kuriems teko palikti Baltarusiją dėl politinio persekiojimo.

Po tų „atgailavimų“ R. Pratasevičiui buvo skirtas namų areštas. Pernai pavasarį jis pranešė vedęs, bet ne S. Sapegą, o kitą merginą.

Šių metų pavasarį buvo pranešta, kad, nepaisant jo bendradarbiavimo su A. Lukašenkos režimu, jam skirta dešimties metų kalėjimo bausmė. Tačiau vos po kelių dienų virš R. Pratasevičiaus galvos skaisčiai nušvito dangus – pats diktatorius A. Lukašenka pasirašė įsaką jį išteisinti.

Bet S. Sapega tokio malonės nesulaukė – jai už grotų teks praleisti šešerius metus.

„Akivaizdu, kad R. Pratasevičiaus biografijoje – nemažai juodų dėmių. Man nuo pat jo atvažiavimo 2020 m. į Varšuvą, kaip neva tai pabėgusio nuo A. Lukašenkos persekiojimo, kilo nemažai įtarimų – sunku buvo patikėti, kad absoliučiai nepatyręs, niekuo nepasižymėjęs jaunas žurnalistas yra persekiojamas. Jis atvyko Prezidento rinkimų Baltarusijoje išvakarėse ir iš karto įsidarbino informaciniame kanale „Nexta“. Negana to, labai greitai tapo jo vyriausiuoju redaktoriumi. Kodėl jam pavyko padaryti tokį „karjeros“ šuolį – pakankamai tamsi istorija“, – bendraudama su lrytas.lt, kalbėjo jau daugiau nei prieš dešimtmetį iš Baltarusijos išvykusi opozicijos atstovė ir žurnalistė Natalija Radzina, Varšuvoje vadovaujanti internetiniam naujienų portalui „Charter'97“.

Ji priminė, kad R. Pratasevičius sykiu su „Nexta“ savininku Stepanu Putyla nutekindavo svarbią informaciją apie neramumus Baltarusijoje po neteisėtos A. Lukašenkos pergalės Prezidento rinkimuose.

„Iš esmės jie abu dalyvavo tose bjauriose režimo akcijose, kai protestuotojai Minske ir kitose vietose buvo gaudomi, žiauriai mušami, areštuojami ir kalinami“, – įsitikinusi N. Radzina.

Specialiai klaidino protestuotojus

Stebint neramumus ir protesto akcijas po to, kai A. Lukašenka apsiskelbė Baltarusijos prezidentu, ne vienam politikui ar apžvalgininkui buvo keista, kodėl baltarusiai neprotestuoja prie savo šalies valdžios institucijų ar kalėjimų, kuriuose žiauriausiomis sąlygomis kali daugybė garsių opozicijos atstovų.

„Protestų planas, apie kurį nuolat skelbė R. Pratasevičius ir jo kolegos „Nexta“, kad baltarusiai turi protestuoti tik sekmadieniais, Minsko pakraščiuose arba užmiestyje, o visomis kitomis dienomis – dirbti, iš karto atrodė įtartinai. O ta istorija su lėktuvo nutupdymu Minske irgi atrodė, kaip koks iš anksto inscenizuotas pseudospektaklis, net komedija“, – tvirtino N. Radzina.

Ji teigė esanti tikra, kad jokių žiaurių tardymų ar egzekucijų Minske iš lėktuvo išlaipintas R. Pratasevičius nepatyrė: „Jis labai greitai pradėjo atgailauti, demoralizuoti opozicijos atstovus, demokratinį Baltarusijos judėjimą. Juk daugybė opozicijos narių kalinami žiauriausiomis sąlygomis, tačiau neatgailauja ir savo bendražygių neišdavinėja“.

Galėjo būti užverbuotu agentu

N. Radzina neatmeta galimybės, kad R. Pratasevičius dar prieš šalyje vykusius prezidento rinkimus 2020 metais buvo užverbuotas su Kremliumi bendradarbiaujančios Baltarusijos KGB.

„Į užsienį buvo greičiausiai išsiųstas tam, kad galėtų klaidinti ir kompromituoti protestus, prasidėjusius po prezidento rinkimų. Kai mes bandydavome Varšuvoje jam aiškinti, kad tik sekmadieniais vykstančios protesto akcijos nieko neduosiančios, jis tvirtino geriau žinąs, kokią informaciją perdavinėti į Baltarusiją. Jau tada man buvo aišku, kad R. Pratasevičius vykdo kažkieno gudrų planą“, – prisiminė N. Radzina.

Vertindama dvejus metus trukusią R. Pratasevičiaus istoriją ir lėktuvo nutupdymą Minske, žurnalistė teigė esanti tikra, jog viso to A. Lukašenkos režimui reikėjo tam, kad eilinių baltarusių akyse būtų diskredituota Baltarusijos opozicijos veikla bei demokratinis judėjimas.

„R. Pratasevičius savo atgailavimais ir pagyromis A. Lukašenkai demoralizavo tuos protestus, kurie vyko prieš beveik trejus metus. Tai, kad diktatorius jį išteisino, manęs nė kiek nenustebino. Scenarijus, kad R. Pratasevičius iš pradžius bus nuteistas ilgiems kalėjimo metams, o po to gerasis A. Lukašenka jo pasigailės, buvo aiškus iš anksto. Tai – tiesiog bjaurus spektaklis ir nieko daugiau. Kaip po viso to gyvens R. Pratasevičius, padoriems žmonėms nė kiek neturėtų rūpėti. Esu tikra, kad nieko gero savo gyvenime jis nepatirs ir nepasieks“, – teigė N. Radzina.

Žurnalistė apgailestavo, kad buvusi R. Pratasevičiaus mergina S. Sapega, kurią jis šlykščiai išdavė, savo jaunystę ilgus metus žudys kalėjime: „Ji elgėsi dorai ir garbingai“.

R. Pratasevičius Baltarusijos KGB liudijo, kad S. Sapega administravo telegram kanalą „Juodoji Baltarusijos knyga“ ir rinko informaciją apie A. Lukašenkos režimo parankinius. Iki sulaikymo mergina Vilniuje studijavo Europos humanitariniame universitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.