Pirmą kartą Azerbaidžane lankosi Izraelio prezidentas I. Hercogas

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas antradienį su valstybiniu vizitu pirmą kartą atvyko į Azerbaidžaną.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 11:29 AM

Per dviejų dienų vizitą sostinėje Baku I. Herzogas planuoja kalbėtis su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu apie abiejų šalių strateginių santykių gilinimą.

Azerbaidžanas yra „draugiška, artima, svarbi šalis“, – sakė I. Hercogas. Pasak Izraelio naujienų svetainės „ynet“, dėl šio vizito Baku dislokuota tūkstančiai saugumo pajėgų karių.

Nereikia pamiršti, kad Azerbaidžanas yra Irano kaimynas, sakė I. Herzogas. „Iranas yra nestabilus regiono veikėjas, kuris nuolat vykdo veiksmus prieš Izraelio valstybę ir prieš taikos ir saugumo aljanso raidą regione, ir aš būtinai tai aptarsiu“, – prezidentą citavo „ynet“.

Musulmonų daugumos gyvenamas Azerbaidžanas kovo mėnesį atidarė ambasadą Tel Avive. Izraelis turi ambasadą Baku nuo 1993 metų. Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Džeichunas Bairamovas dalyvavo ambasados Izraelyje atidaryme. Kitą mėnesį Baku lankėsi Izraelio užsienio reikalų ministras.

Azerbaidžanas jau dešimtmečius konfliktuoja su Armėnija dėl Kalnų Karabacho regiono. Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje šis regionas, kuriame daugumą sudaro armėnai, per kruviną pilietinį karą atsiskyrė nuo Azerbaidžano.

2020 metais Azerbaidžanas, kuris dėl pajamų, gautų už parduotą naftą ir dujas, daugelį metų buvo labai gerai apsiginklavęs, po naujų kovų susigrąžino didelės teritorijos dalies kontrolę. Daug ginklų į Azerbaidžaną pateko iš Izraelio.

Nepaisant paliaubų, kovos ir toliau tęsėsi ir išplito į kitas Armėnijos ir Azerbaidžano pasienio teritorijas. Tačiau visai neseniai abi buvusios sovietinės respublikos išreiškė norą sureguliuoti savo konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.