Rusijoje siūloma įstatymu uždrausti lyties keitimą

Rusijos įstatymų leidėjai pateikė parlamentui įstatymo projektą, kuriuo norima uždrausti teisiniu ar chirurginiu būdu keisti lytį – Maskva per karą Ukrainoje tapo konservatyvesnė.

LGBT renginys Sankt Peterburge.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
LGBT renginys Sankt Peterburge.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 1:31 PM

Rusija jau daugelį metų yra nepalanki vieta visiems, kurių pažiūros skiriasi nuo Kremliaus ir Stačiatikių bažnyčios propaguojamo griežto „šeimos vertybių“ aiškinimo.

Pastaraisiais metais LGBTQ aktyvistams buvo daromas spaudimas, tačiau prasidėjus karui Ukrainoje jis dar labiau sustiprėjo.

Karas Rusijoje vis dažniau vaizduojamas kaip egzistencinė kova su „dekadentiniais“ Vakarais.

Antradienį pateiktas įstatymo projektas uždraustų „medicinines intervencijas, kuriomis siekiama pakeisti asmens lytį“, rašoma Rusijos Dūmos, žemųjų parlamento rūmų, interneto svetainėje. Tai apimtų „asmens pirminių ir (arba) antrinių lytinių požymių formavimą“.

Projekte teigiama, kad vyriausybė sudarys sąrašą leidžiamų intervencijų, „susijusių su vaikų įgimtų fiziologinių anomalijų gydymu“.

Įstatymo projektas taip pat faktiškai uždraudžia teisinį lyties keitimą, nes draudžia „valstybinę lyties keitimo be operacijos registraciją“.

Šiam teisės aktui pritarė apie 400 parlamento narių, vadovaujamų pirmininko Viačeslavo Volodino.

Tai naujausias iš daugelio konservatyvių pasiūlymų, pateiktų nuo tada, kai Kremlius pernai pradėjo invaziją į Ukrainą.

Praėjusį rudenį Rusija sugriežtino vadinamąjį „gėjų propagandos“ įstatymą, kuriuo iš esmės uždraudė teigiamą informaciją apie LGBTQ santykius.

Tuomet aukšto rango parlamentaras Aleksandras Chinšteinas gyrė šį įstatymą, sakydamas, kad karinė operacija Ukrainoje „vyksta ne tik mūšio laukuose, bet ir žmonių galvose“.

Kai kurie įstatymų leidėjai taip pat ragino oficialiai paskelbti „radikalųjį feminizmą“ – terminą, vis dažniau vartojamą prieš politinius oponentus, – ekstremistine, uždrausta ideologija.

Organizacija „Rainbow Europe“, sudarydama 49 Europos šalių reitingą, Rusijai skyrė trečią vietą nuo galo pagal toleranciją LGBTQ žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.