Dešimtys Europos šalių vadovų susitiks Moldovoje, netoli Ukrainos sienos

Apie 50 Europos vadovų ketvirtadienį susitiks Bulboacoje, Moldovoje, maždaug už 20 km nuo Ukrainos sienos, aptarti žemyno saugumo, bendradarbiavimo ir energetikos klausimų.

Moldovos ir ES vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moldovos ir ES vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 8:25 AM

Susitikimas, į kurį nebuvo pakviestos Rusija ir Baltarusija, rengiamas atsižvelgiant į praėjusiais metais Prancūzijos iškeltą iniciatyvą Prahoje suburti ES ir jai nepriklausančių šalių vadovus aptarti dabartinius politinius iššūkius.

Tikimasi, kad lyderiai svarbiausias temas aptars didesnėse grupėse, tačiau taip pat turės galimybę privačiai ar mažesnėse grupėse pasikalbėti kitais klausimais be valstybinių vizitų ir jų protokolų apribojimų bei pompastikos.

Armėnijos ir Azerbaidžano vadovų susitikimas Prahoje, praėjus savaitėms po to, kai per Azerbaidžano ataką Kalnų Karabache abiejose konflikto pusėse žuvo daugiau kaip 200 žmonių, praėjusių metų aukščiausiojo lygio susitikime buvo laikomas diplomatine sėkme.

Tikimasi, kad abiejų šalių vadovai Moldovoje susitiks su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu siekdami toliau tęsti pastangas dėl taikos.

Aukščiausiojo lygio susitikimo vieta yra labai simboliška, nes Bulboacos kaimas yra visai netoli sienos su karo draskoma Ukraina ir Moldovos separatistiniu Uždniestrės regionu, kuriame nuo dešimto dešimtmečio dislokuoti Rusijos kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.