NATO vadovas artimiausiu metu vyks į Ankarą: sieks paspartinti Švedijos narystės ratifikavimą

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad „artimiausiu metu“ vyks į Ankarą ir sieks Švedijos narystės ratifikavimo po Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano perrinkimo.

J.Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-01 10:52

„Žinoma, esu įsitikinęs, kad Švedija taps nare, ir mes stengiamės, kad tai įvyktų kuo greičiau“, – sakė J. Stoltenbergas per NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą Osle.

J. Stoltenbergas sakė, kad jau kalbėjosi su R. Erdoganu telefonu šios savaitės pradžioje, kad „pabrėžtų pažangos svarbą“ Švedijos narystės klausimu.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO šalys, dar neratifikavusios Švedijos narystės paraiškos. Suomija oficialiai įstojo į aljansą balandžio mėnesį.

R. T. Erdoganas, sekmadienį perrinktas Turkijos prezidentu dar vienai penkerių metų kadencijai, kaltina Švediją, kad ji yra „teroristų“, ypač Kurdistano darbininkų partijos (PKK) narių, prieglobstis.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas sakė, kad Stokholmas įvykdė „visus įsipareigojimus“ stoti į NATO ir paragino Turkiją bei Vengriją leisti jo šaliai tapti nare.

„Atėjo laikas Turkijai ir Vengrijai pradėti Švedijos narystės NATO ratifikavimą, – sakė jis. – Tai niekada nebuvo sprintas, tai maratonas, ir dabar matome jo pabaigą“.

T. Billstromas nurodė, kad ketvirtadienį Švedijoje įsigalioję nauji kovos su terorizmu teisės aktai yra paskutinis žingsnis pagal pernai su Turkija pasirašytą susitarimą.

Jis sakė, kad tikisi, jog per susitikimą su Turkijos atstovais artimiausiomis savaitėmis bus žengtas didelis žingsnis narystės link. „Po šio susitikimo įvyks ratifikavimas“, – tvirtino ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.