Baltieji rūmai paneigė pranešimą, kad Kinija statys Kuboje šnipų bazę

Baltieji rūmai paneigė ketvirtadienį JAV laikraščio paskelbtą pranešimą, kad Kinija planuoja įkurti stebėjimo bazę Kuboje, prie pat JAV krantų.

Kuba.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kuba.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-09 09:28

„The Wall Street Journal“ pranešė, kad Pekinas ir Havana slapta susitarė steigti Karibų jūros saloje Kinijos elektroninio pasiklausymo bazę, iš jos būtų galima sekti ryšius pietrytinėje JAV dalyje, ten, Floridoje, įsikūrusios JAV pietinės ir centrinės vadovybės būstinės. Remdamasis neįvardytais JAV pareigūnais, laikraštis pranešė, kad Kinija sumokės Kubai „kelis milijardus dolerių“, kad galėtų pastatyti objektą.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby tai paneigė ir sakė, kad šis spaudos pranešimas „nėra tikslus“. Tačiau jis pridūrė, kad ši JAV administracija nuo pat savo darbo pradžios „nerimauja dėl Kinijos įtakos pasaulyje, ypač šiame pusrutulyje ir šiame regione“. „Mes tai labai atidžiai stebime“, – sakė J. Kirby.

Pentagono atstovas Patas Ryderis taip pat pavadino „The Wall Street Journal“ straipsnį netiksliu. „Mums nežinoma, kad Kinija ir Kuba kurtų kokią nors šnipinėjimo stotį“, – sakė P. Ryderis ir pridūrė, kad JAV „nuolat stebi šių dviejų šalių santykius“.

Tačiau demokratų senatoriaus Marko Warnerio ir respublikono Marco Rubio, vadovaujančių Senato žvalgybos komitetui ir paprastai informuojamų svarbiais saugumo klausimais, pareiškime sakoma, kad laikraščio pranešimas „itin neramina“. „Jungtinės Valstijos privalo reaguoti į Kinijos tęsiamus įžūlius išpuolius prieš mūsų saugumą“, – teigė jie. „Turime aiškiai pasakyti, kad Kinijos žvalgybos centro įkūrimas 100 mylių atstumu nuo Floridos ir JAV yra nepriimtinas“, – sakoma senatorių pareiškime.

Bazė Kuboje už 150 kilometrų nuo pietinio Floridos smaigalio būtų tiesioginis iššūkis JAV. Sovietų Sąjunga turėjo elektroninio šnipinėjimo įrenginius komunistinėje Kuboje, kad galėtų stebėti JAV.

Ketvirtadienį Havanos vyriausybė taip pat paneigė JAV žiniasklaidos pranešimą apie saloje, prie pat JAV krantų, steigiamą Kinijos šnipinėjimo bazę. Kubos užsienio reikalų viceministras Carlosas Fernandezas de Cossio pavadino jį „visiškai melagingu ir nepagrįstu“. Jis sakė, kad Kuba prieštarauja užsienio karinių objektų buvimui Lotynų Amerikoje, „įskaitant JAV bazes ir karius“, bei pridūrė, jog tai „JAV pareigūnų sumanytas šmeižtas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu