Po kaltinimų dėl užrakintos slėptuvės V. Klyčko kylą į kovą: pareiškė – iš jo atimami įgaliojimai

Kijevo meras Vitalijus Klyčko „Telegram“ kanale pareiškė, kad iš jo faktiškai atimami miesto valdymo svertai, todėl Kijevo miesto taryba kreipsis į prezidentą V.Zelenskį, kad šis grąžintų merui teisę siūlyti kandidatus į rajonų vadovus ir juos atleisti. Jis taip pat kreipsis į Ukrainos saugumo tarnybą (SBU) dėl rajonų vadovų veiksmų, rašo „Ukrainska Pravda“

V.Klyčko.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Klyčko.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 8:46 AM

„Kijevo miesto taryba taip pat svarstys kreipimąsi į prezidentą, parlamentą ir vyriausybę, kad merui būtų grąžinta teisė teikti kandidatus rajonų vadovų skyrimui ir atleidimui. Nes jų skyrimo tvarkos pakeitimai buvo padaryti likus 2 dienoms iki visiškos invazijos pradžios“, - nurodė V.Klyčko "Telegram" kanale. 

Pasak jo, be to, kreipimesi į prezidentą, parlamentą ir vyriausybę Kijevo miesto taryba reikalaus, kad Kijevo miesto tarybos vykdomajam organui vadovautų išrinktas meras. „Juk 90 proc. miesto administracijos įgaliojimų priklauso vietos savivaldos organams“, – sakė V. Klyčko.

Meras pridūrė, kad SBU turėtų įvertinti sostinės rajonų vadovų veiksmus, „kuriais siekiama sugriauti miesto valdymo sistemą“. Jis skundėsi dėl rajonų valstybinių administracijų vadovų, ypač Desnianskio rajono vadovo Dmytro Ratnikovo, kurie „pareiškė ketinantys iš tikrųjų sugriauti miesto valdymo sistemą“.

„Pasirodo, kad iš mero atimami miesto valdymo ir jo gyvavimo svertai. Rajonai paversti atskiromis kunigaikštystėmis. Taip pat sukurta karinė administracija. Vadinasi, situacija tokia, kad kai kas turi įgaliojimus, bet atsakingas lieka tik meras“, – sakė V. Klyčko.

Dėl to, mero nuomone, jau matomi valdžios disbalanso ir chaoso požymiai sostinės valdyme.

Prieš tai Kijevo rajonų administracijų vadovai paskelbė bendrą vaizdo įrašą, kuriame paragino sostinės merą V.Klyčko atsisakyti derinti mero ir Kijevo miesto valstybinės administracijos vadovo pareigas. Jų teigimu, reikėtų atkurti rajonų įgaliojimus.

Birželio 1 d. Kijevo meras Vitalijus Klyčko paprašė vyriausybės ir prezidento administracijos nušalinti nuo pareigų Desnianskio rajono vadovą Dmytro Ratnikovą, kol bus tęsiamas tyrimas siekiant išsiaiškinti ar slėptuvė klinikoje, kurioje mirė trys žmonės, buvo nakį atidaryta.

Atsakydamas į tai, prezidentas V. Zelenskis žurnalistams sakė: „Visi bus atsakingi. Reakcija bus griežta. <...> mums nepakanka Rusijos, kaip priešo, mes turime ir vidinių priešų“.

Kalbėdamas apie tebesitęsiančius nesutarimus su Kijevo meru V. Klyčko, jis pridūrė: „Norėčiau pasakyti štai ką: gali būti nokautas.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.