Fanatizmas iš Sirijos persisunkė ir į kaimyninį Libaną

Dviejų musulmoniškų bendruomenių kivirčas, įsiplieskęs Sirijoje, išplito ir į Libaną. Kovoje šalies šiaurėje žuvo septyni, sužeista daugiau kaip 70 žmonių, - praneša BBC.

Mieste patruliuoja Libano policija.<br>„Reuters“
Mieste patruliuoja Libano policija.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2012, 1:46 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:46 AM

Antrą naktį Tripolyje tęsiasi riaušės tarp alavitų ir sunitų. Ilgametė šių dviejų grupių nesantaika buvo dar labiau pakurstyta konflikto, vykstančio už šalies sienos - jos palaiko skirtingas kaimyninėje Sirijoje vykstančio konflikto puses. Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas, alavitų atstovas, daugiausia kaunasi su sunitų tikėjimo priešininkais.

Libano ministras pirmininkas Najibas Mikatis, kuris pats yra sunitas, kreipėsi į abi puses, reikalaudamas nutraukti „absurdišką kovą“, griaunančią Tripolį, antrą pagal dydį šalies miestą, kuriame gyvena beveik 200 tūkst. žmonių.

„Kelis kartus įspėjome, kad nebūtų įsitraukta į tą gaisrą, išplitusį aplink Libaną“, - sakė jis, kalbėdamas apie krizę Sirijoje. Jis ragino Tripolio gyventojus „neleisti niekam juos paversti ginklais kažkieno kito kare“.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad gyventojai pasakojo apie naktinį susišaudymą tarp Jabal Mushino alavitų ir sunitų iš Bab al-Tabano rajono. Kovoje naudoti ne tik šaunamieji ginklai, bet ir granatos.

Du žuvę vyrai įvardinti kaip Jabal Mushin rajono gyventojai. Sunitų pusėje žuvo penki žmonės, - pranešė medikai.

BBC žurnalistė Barbara Plett iš sostinės Beiruto praneša, kad Tripolis yra vienas nepastoviausių fanatiškų Libano židinių – nedidelė Alavitų bendruomenė gyvena apsupta sunitų daugumos. Smurto kibirkštys pasraruoju metu įsižiebė ne vieną kartą, tačiau vietiniai sako, kad paskutinės dvi išpuolių dienos buvo kur kas labiau įtemptos. Vienas liudininkas atskleidė, kad pradėti naudoti sunkieji ginklai ir smurto židinys išsiplėtė.

Vyriausybės policija mėgina atriboti šalį nuo Sirijos įvykių, nerimaujant, kad jie gali iš naujo prikelti nesutarimus, pakursčiusius paties Libano 15 metų trukusį pilietinį karą. Tačiau kuo labiau fanatiškas darosi karas Sirijoje, tuo sunkiau apsisaugoti, kad jis „neužkrėstų“ kaimynų, - sakė korespondentė B. Plett.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.