Prancūzų ir Malio pajėgos atsikovojo Tombuktu miestą

Prancūzų ir Malio kariai pirmadienį atsikovojo Tombuktu miestą, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Islamistų sukilėliai, bėgdami iš senovinio prekybos miesto, nusiaubė kelis pastatus, įskaitant biblioteką, kurioje saugomi neįkainojamos vertės rankraščiai, skelbia „Reuters“.

Per dvi savaites trunkančią Prancūzijos misiją jos buvusioje kolonijoje islamistų sukilėliai iš miestų šiaurėje buvo išstumti į dykumą ir kalnus.<br>AP
Per dvi savaites trunkančią Prancūzijos misiją jos buvusioje kolonijoje islamistų sukilėliai iš miestų šiaurėje buvo išstumti į dykumą ir kalnus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2013, 9:14 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:44 AM

JAV ir Europos Sąjunga (ES) remia Prancūzijos vadovaujamą karinę intervenciją Malyje prieš su „Al Qaeda“ susijusius kovotojus. Baiminamasi, kad jie gali pasinaudoti Vakarų Afrikos valstybės dykuma šiaurėje kaip tramplinu tarptautinėms atakoms.

Savaitgalį prancūzų ir Malio pajėgos perėmė Gao kontrolę. Tai vienas didesnių miestų Šiaurės Malyje, kurį džihadistų grupių aljansas buvo okupavęs nuo praėjusių metų.

Per dvi savaites trunkančią Prancūzijos misiją jos buvusioje kolonijoje islamistų sukilėliai iš miestų šiaurėje buvo išstumti į dykumą ir kalnus.

Tūkstantis prancūzų karių ir desantininkų bei 200 Malio kariškių atsikovojo Tombuktu oro uostą ir apsupo miestą, norėdami užblokuoti kelią sukilėliams.

Tombuktu ir Gao miestuose žmonių minios sveikinimais pasitiko Prancūzijos ir Malio pajėgas.

Šiaurės Malyje esantis Kidalo miestas vis dar islamistų kovotojų rankose. Tačiau Malio tuaregų sukilėliai MNLA, kurie siekia šiaurinio regiono autonomijos, pranešė pirmadienį perėmę Kidalo miesto kontrolę.

Pasak prancūzų kariuomenės atstovo, pajėgos Tombuktu mieste vengia kovų, kad būtų apsaugotas kultūros paveldas, mečetės ir kitos šventyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.