Šiaurės Korėjos lyderis įsakė parengti raketas atakai prieš JAV

Įsakyta parengti raketas smogti JAV žemyninei daliai

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 29, 2013, 10:33 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:34 AM

Didėjant įtampai padalytame pusiasalyje, Vašingtonas nepaisė Šiaurės Korėjos grasinimų galimu griežtu atsaku ir žengė šį retą žingsnį, paskelbdamas, kad moderniausi Pentagono bombonešiai išskrido iš Jungtinių Valstijų dalyvauti bendrose pratybose su Pietų Korėja.

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis, kuris nesureikšmino prognozių, jog ši B-2 misija gali padidinti įtampą, sakė, kad jo šalis yra įsipareigojusi „nedviprasmiškai ginti“ Pietų Korėją, taip pat Japoniją.

„Mes būsime pasiruošę - turime būti pasiruošę - susidoroti su bet kokiu galimu atveju, - Ch. Hagelis sakė žurnalistams Pentagone. - Privalome aiškiai parodyti, kad tos Šiaurės Korėjos provokacijos mūsų vertinamos labai rimtai ir kad mes į tai atsakysime.“

Du bombonešiai B-2 nuskrido nenutūpdami 20 800 kilometrų iš Whitemano oro pajėgų bazės Misūryje ir sugrįžo atgal, demonstruodami galimybes suduoti itin tikslų smūgį, kai numetė mokomąsias bombas viename Pietų Korėjos kariniame poligone.

Įsakyta parengti raketas smogti JAV žemyninei daliai

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas penktadienį įsakė pasirengti strateginiams raketų smūgiams JAV žemyninei daliai ir karinėms bazėms - po to, kai sunkiai susekami JAV bombonešiai per pratybas praskrido virš Pietų Korėjos.

Tokį įsakymą Kim Jong-unas davė JAV gynybos sekretoriui Ch. Hageliui pasakius, kad Vašingtonas neišsigąs Pchenjano karingų grasinimų ir yra pasirengęs atsakyti į „bet kokį atvejį“.

Įtampai Korėjos pusiasalyje smarkiai padidėjus, Kim Jong-unas parengti raketas įsakė per naktį įvykusį skubų pasitarimą su armijos vadais, kelios valandos po to, kai JAV dalyvauti savo bendrose su Pietų Korėja pratybose atsiuntė sunkiai susekamus bombonešius B-2, galinčius gabenti branduolinį ginklą.

JAV „beatodairiškos“ provokacijos atveju Šiaurės Korėjos pajėgos turėtų „negailestingai smogti JAV žemyninei daliai ... karinėms bazėms Ramiajame vandenyne, tarp jų - Havajuose ir Guame, ir (karinėms bazėms) Pietų Korėjoje“, sakė Šiaurės Korėjos lyderis, kurį citavo oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Šiaurės Korėja nėra įrodžiusi, kad yra pajėgi suduoti tokius smūgius.

Kim Jong-unas teigė, jog minėti „nematomų“ bombonešių skrydžiai peržengia paprasto jėgos demonstravimo ribas ir prilygsta JAV „ultimatumui, kad jie bet kokia kaina sukels branduolinį karą“.

Šiaurės Korėjos tonas - vis grėsmingesnis

Jungtinės Valstijos anksčiau retai pripažindavo rengiančios B-2 skrydžius virš Korėjos pusiasalio, kuriame formaliai nėra pasibaigęs karas. Šie daugeliui modernių radiolokatorių nematomi lėktuvai yra bombardavę taikinius per konfliktus Serbijoje, Afganistane, Irake ir Libijoje.

Naujausias jų skrydis buvo surengtas per kasmetines bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas, kurias Šiaurės Korėja kaskart pasmerkia kaip karo repeticijas, tačiau šiemet Pchenjano kritika buvo ypač tūžminga.

Šiaurės Korėja pastaraisiais mėnesiais paleido vieną ilgojo nuotolio raketą, išbandė savo trečią branduolinį užtaisą ir grasino sunaikinti kaimynystėje esančias JAV bazes bei smogti Amerikos žemyninei daliai.

Savo naujausiame proteste dėl karinių mokymų Pchenjanas trečiadienį paskelbė nutraukiantis tiesioginę ryšio liniją su Pietų Korėjo kariškiais, sakydamas, kad ji tapo nereikalinga, nes „karas gali kilti bet kurią akimirką“.

Įtampa - dėl pratybų

Nesureikšmindamas šio žvanginimo ginklais, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey sakė, kad Šiaurės Korėjos kariniai veiksmai „atitinka istorinį modelį“ ir yra įprasta reakcija į Vašingtono ir Seulo bendras pratybas.

M. Dempsey, pasisakydamas kartu su Ch. Hageliu, nurodė, kad sprendimas pasiųsti B-2 mažiau susijęs su Šiaurės Korėjos, o labiau - su Pietų Korėjos ir Japonijos reakcija.

„Tos pratybos rengiamos daugiausiai tam, kad užtikrintų mūsų sąjungininkus, jog jie gali pasitikėti, kad esame pasiruošę ir padėsime jiems atgrasyti konfliktą“, - aiškino M. Dempsey.

Įtakingi JAV politikos veikėjai reiškė nuogąstavimus, kad Pietų Korėja ir Japonija gali siekti įgyti savo branduolinius arsenalus, reaguodamos į Šiaurės Korėjos grasinimus. Toks scenarijus gali paskatinti ginklavimosi lenktynes regione, kuriame savo pajėgas sparčiai stiprina Šiaurės Korėjos sąjungininkė Kinija.

Daugelis analitikų įsitikinę, kad tokia perspektyva yra mažai tikėtina, žinant ne kartą išsakytus JAV patikinimus, kad Vašingtonas savo sąjungininkus yra pasiruošęs uždengti „branduoliniu skėčiu“, taip pat faktą, jog Japonijos visuomenė griežtai nusistačiusi prieš branduolinius ginklus savo šalyje, nes iki šiol mena Antrojo karo metais įvykdytų jos miestų atominių bombardavimų pamokas.

Praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje Pietų Korėjos autoritarinis lyderis Park Chung-Hee, dabartinės šalis vadovės Park Geun-Hye tėvas, buvo linkęs siekti atominio arsenalo, kai JAV prezidento Jimmy Carterio administracija dėjo pastangas išvesti Amerikos karius iš jo šalies.

Jungtinės Valstijos šiuo metu mažina išlaidas gynybai, padidėjus susirūpinimui dėl šalies skolų, tačiau tiek Ch. Hagelis, tiek M. Dempsey nesureikšmino B-2 misijų kainos ir sakė, kad jiems svarbiausia rūpi atgrasyti Šiaurės Korėją.

Pchenjanas su įtūžiu reaguoja į šiuos B-2 skrydžius, tačiau komunistinės šalies lyderiai buvo pakankamai atsargūs ir neleido šiai įtampai paveikti darbo Kesongo pramonės komplekse - Šiaurės Korėjos teritorijoje bendrame projekte su Pietų Korėja, kuris izoliuotai neturtingai valstybei padeda apsirūpinti tvirta valiuta.

Nutrauktoji tiesioginė kariškių linija buvo naudojama kasdienio susisiekimo su Kesongo kompleksu, esančio už 10 kilometrų nuo abiejų šalių sienos, organizavimui. Ji buvo įkurta atšilus Seulo ir Pchenjano santykiams.

Šiaurės Korėją šią liniją yra išjungusi ir anksčiau. Naujausias toks atvejis buvo 2009 metų kovą - tačiau tąsyk ryšys vėl buvo atkurtas po dviejų savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?