Teroro aktą Bostone padeda tirti įtariamojo T. Carnajevo žmona

Bostono

Katherine Russell slepia veidą nuo fotografų.<br>AP
Katherine Russell slepia veidą nuo fotografų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-24 12:33, atnaujinta 2018-03-07 19:34

24 metų Katherine Russell, kuri už T. Carnajevo ištekėjo 2010-ųjų birželį ir augina jųdviejų trejų metų vaiką, „daro visa, ką gali, kad padėtų atliekamam tyrimui“, sakoma advokatų pareiškime spaudai.

Delegacija iš JAV ambasados Maskvoje nuvyko į Rusijos Šiaurės Kaukazo respubliką Dagestaną apklausti įtariamų Bostono maratono sprogdintojų Tamerlano ir Džocharo Carnajevų tėvus, trečiadienį nurodė vienas ambasados pareigūnas.

„Grupė iš JAV ambasados Maskvoje vakar (antradienį) nuvyko į Dagestaną ... apklausti tėvų“, - sakė pareigūnas, pridūręs, kad ši apklausa buvo atlikta bendradarbiaujant JAV federaliniam tyrimų biurui (FTB) ir Rusijos teisėsaugai tyrime dėl kruvino dvigubos sprogdinimo.

26 metų T. Carnajevas ir jo 19-metis brolis Džocharas, kuris šiuo metu gydomas ligoninėje ir yra kaltinamas terorizmu, kaip teigiama, įvykdė balandžio 15-osios išpuolį prieš Bostono maratoną, kurio metu sprogo dvi bombos, žuvo trys žmonės ir buvo sužeista dar daugiau kaip 260 kitų žmonių.

K. Russell advokatų pareiškime sakoma, kad jai ir jos šeimai naujienos apie tai, kad broliai galėjo įvykdyti tą išpuolį, buvo „absoliutus šokas“.

„Kaip motina, sesuo, duktė, žmona Katie labai gedi dėl skausmo ir netekties nekaltoms aukoms, studentams, teisėsaugos (pareigūnams), šeimoms ir mūsų bendruomenei“, - sakoma pareiškime.

„Po šios tragedijos ji, jos duktė ir jos šeima bando susitaikyti su šiais įvykiais“, - nurodo advokatai.

JAV saugumo pareigūnai nereagavo į pavojaus signalą?

JAV įstatymų leidėjai antradienį buvo informuoti, kad šalies saugumo stebėjimo sistema buvo „suskambėjusi“, kai vienas įtariamas Bostono maratono sprogdintojas išskrido į Rusiją praeitais metais, didėjant susirūpinimui dėl galimų spragų keitimosi žvalgybos duomenimis sistemoje.

Tyrėjai sutelkė dėmesį į čečėno Tamerlano Carnajevo kelionę į neramius Dagestano ir Čečėnijos regionus, kur veikia islamistų ir separatistų grupuotės, taip pat aiškinasi, ar jis ten galėjo perimti radikalias pažiūras arba būti apmokytas kovotojų metodų.

JAV įstatymų leidėjai kėlė klausimą, kodėl pareigūnai atidžiau nestebėjo šio 26 metų vyro, nukauto per susišaudymą su policija praeitą savaitę, nors jis 2011 metais buvo apklaustas Federalinio tyrimų biuro (FTB) Rusijos prašymu.

Paklausta vieno senatoriaus, ar JAV pareigūnai buvo perspėti apie T. Carnajevo kelionę į užsienį, nacionalinio saugumo sekretorė Janet Napolitano pripažino, kad „sistema suskambėjo, kai jis išvyko iš Jungtinių Valstijų“ į Rusiją 2012 metais.

Tačiau ji pridūrė, jog „kol jis grįžo, visi tyrimai šiuo klausimu buvo baigti“.

Metais anksčiau Tamerlanas buvo apklaustas FTB Maskvos prašymu, tačiau pareigūnai akivaizdžiai padarė išvadą, jog jis nekelia grėsmės.

„Mes pasimokysime iš šios atako, kaip ir iš ankstesnių terorizmo atvejų“, - J. Napolitano sakė per Senato teisės komiteto posėdį dėl imigracijos.

Tuo tarpu Kongreso nariai buvo supažinti su įslaptintomis FTB pažymomis apie šiuo metu vykdomą tyrimą dėl Tamerlano Carnajevo ir jo jaunesnio brolio - 19-mečio Džocharo, kuris yra laikomas ligoninėje ir yra kaltinamas terorizmu.

Abu broliai čečėnai, ilgiau nei dešimtmetį gyvenę Jungtinėse Valstijose, kaltinami balandžio 15 dieną susprogdinę dvi bombas per Bostono maratoną. Per tą išpuolį žuvo trys žmonės, o daugiau nei 260 buvo sužeisti.

Respublikonas senatorius Lindsey Grahamas pirmadienį nurodė gavęs informacijos iš FTB, kad Tamerlano kelionė nesukėlė įtarimų šiai agentūrai, nes jo pavardė buvo klaidingai įvesta į sistemą - veikiausiai lėktuvo biliete.

L. Grahamas antradienį spaudė J. Napolitano paaiškinti šią problemą.

Nacionalinio saugumo sekretorė pripažino, kad „ten buvo neatitikimas“, pridurdama, kad šiuo metu svarstomas imigracijos reformos įstatymas turėtų panaikinti tokias problemas, įvedus reikalavimą, kad pasai turi būti pritaikyti elektroninio nuskaitymo įrenginiams.

Kol kas neaišku, ar Tamerlano Carnajevo išvykimas paskatino vyriausybės agentūras atkreipti dėmesį, nes jis buvo įtrauktas į potencialių teroristų sąrašą arba platesnę centrinę duomenų bazę (TIDE), kurioje sukaupta informacija apie maždaug 500 tūkst. asmenų.

„Kaip Nacionalinio saugumo departamentas galėjo žinoti, kad tas vaikinas išvyksta iš šalies, o FTB - ne? - pasipiktinęs L.Grahamas sakė žurnalistams. - Kažkas turi tai pataisyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.