Pchenjanas gavo progą pademonstruoti karinę galią

Šiaurės Korėja

Kim Jong Uno atvykimas į paradą buvo pasveikintas fejerverkais.<br>AP
Kim Jong Uno atvykimas į paradą buvo pasveikintas fejerverkais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:52 PM

Dvi valandas Kim Il Sungo aikštėje žygiavo karių kolonos, važiavo tankai ir didžiuliai didelio nuotolio raketų paleidimo įrenginiai per kruopščiai surežisuotą nacionalinio solidarumo ir žvanginimo ginklais reginį.

Kim Jong Unas, apsuptas aukštų kariškių, kartu su Kinijos viceprezidentu Li Yuanchao sveikino parado dalyvius iš tribūnos didžiulėje aikštėje, kuri virto spalvų jūra, šimtams tūkstančių vyrų ir moterų mojuojant vėliavomis ir raudonomis, baltomis bei mėlynomis gėlėmis.

Kim Jong Uno atvykimas į paradą 10 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku buvo pasveikintas fejerverkais, tūkstančių spalvotų balionų paleidimu ir isteriškais minios šūksniais.

Žygiuojant kareiviams ir riedant tankams, virš aikštės kurtinamai griaudėdami praskriejo naikintuvai ir poromis išsirikiavę sraigtasparniai, kurie skrido labai žemai.

Tarp pademonstruotų raketų buvo vidutinio nuotolio „Musudan“ sistemos, taip pat didelio nuotolio KN-08 - mažai žinomas raketos modelis, pirmąkart parodytas per didelį paradą Pchenjane pernai balandį.

Po ankstesnio parado analitikai padarė išvadą, kad ši raketa tebuvo maketas.

Didžiulis paradas vainikavo šventinių renginių savaitę, per kurią nuolat buvo pabrėžiama, jog jaunieji šiaurės korėjiečiai privalo atkartoti karo veteranų pasiaukojimą.

Per paradą pasakytoje svarbioje kalboje Kim Jong Uno aukštas padėjėjas kariuomenės reikalams Choe Ryong Hae pareiškė, kad Šiaurės Korėja įveikė JAV dėl savo „pranašumo dvasios“, kurią turėtų tęsti naujoji karta.

Nors per paradą buvo pabrėžtinai demonstruojama karinė galia, Choe Ryong Hae pažymėjo, jog Korėjos pusiasalyje būtina užtikrinti „taikią aplinką“.

„Tai itin svarbu, siekiant kurti stiprią ekonomiką ir gerinti žmonių gyvenimo sąlygas“, - sakė jis.

Šis paradas buvo surengtas po naujausio karinės įtampos padidėjimo Korėjos pusiasalyje, kai Šiaurės Korėja vasarį trečiąkart išbandė branduolinį užtaisą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting