Indija nuleido į vandenį savo pirmąjį lėktuvnešį

Indija pirmadienį

40 tūkst. tonų talpos „INS Vikrant“, kurio pavadinimas hindi kalba reiškia „Narsusis“, gabens Rusijoje pagamintus naikintuvus MiG-29 ir kitus lengvuosius orlaivius.<br>AP
40 tūkst. tonų talpos „INS Vikrant“, kurio pavadinimas hindi kalba reiškia „Narsusis“, gabens Rusijoje pagamintus naikintuvus MiG-29 ir kitus lengvuosius orlaivius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2013, 6:28 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:58 PM

Jeigu „INS Vikrant“ bus priimtas į ginkluotę kaip planuota - 2018 metais - Indija taps penkta valstybe, gebančia konstruoti ir statytis lėktuvnešius, aplenkdama Kiniją lenktynėse dėl vietos elitiniame klube, kuriam jau priklauso Didžioji Britanija, Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

„Tai nepaprastas pasiekimas, - gynybos ministras A.K.Antony sakė stovėdamas priešais didžiulį laivo korpusą per ceremoniją pietiniame Kočio uostamiestyje. - Jis žymi tik pirmąjį žingsnį ilgoje kelionėje, bet vis tiek yra svarbus.“

Laivas, kuriame per ateinančius ketverius metus turi būti sumontuota įranga ir ginkluotė, taip pat atlikti jo sistemų bandymai, yra svarbus koziris šaliai, besivaržančiai dėl įtakos Azijoje, teigia analitikai.

„Jį ketinama dislokuoti Indijos vandenyne, kur susiduria pasaulio komerciniai ir ekonominiai interesai. Indijos pajėgumai (vystomi) labai atsižvelgiant į Kiniją“, - savaitraščio „IHS Jane's Defence Weekly“ gynybos reikalų ekspertas Rahulas Bedi sakė naujienų agentūrai AFP.

Šeštadienį Indija paskelbė, kad jos pirmasis savarankiškai pasistatytas povandeninis atomlaivis parengtas bandymams atviroje jūroje - paskutiniam etapui prieš priimant jį į ginkluotę. Premjeras Manmohanas Singhas pareiškė, kad tas pasiekimas yra „milžiniškas šuolis“ šaliai.

„Visa tai yra galios projektavimo platformos, perteikiančios Indijos galią kaip priedas prie jos diplomatijos“, - aiškino R.Bedi.

Delis leidžia dešimtis milijardų dolerių, atnaujindamas savo karinę įrangą, kurią sudaro daugiausiai Sovietų Sąjungoje pagamintos sistemos, stiprinant šalies gynybą.

Tačiau sėkmę kuriant ilgojo nuotolio raketas ir atnaujinant karinį jūrų laivyną temdė brangiai kainavusios nesėkmės kuriant savo karinius orlaivius ir sausumos pajėgų ginkluotę, todėl Indija tebėra labai priklausoma nuo ginklų importo.

„INS Vikrant“ projekto įgyvendinimas vėluoja dviem metais, nes kilo problemų, perkant specialų plieną iš Rusijos, vėlavimo gaminant svarbią įrangą ir netgi dėl eismo įvykio, per kurį buvo apgadinti gyvybiškai svarbūs dyzeliniai generatoriai.

Vertinant bendrai, Indija smarkiai atsilieka nuo Kinijos pagal gynybos pajėgumus, sako analitikai. Jų nuomone, Indijos pergalė lenktyniaujant, kuri šio regiono šalis pirmoji savarankiškai pasistatys lėktuvnešį, yra reikšmingas pasiekimas.

Kinijos pirmasis lėktuvnešis „Liaoning“, kuris buvo įsigytas iš Ukrainos, buvo priimtas į ginkluotę pernai rugsėjį. Kaip pranešama, Pekinas, planuoja ateityje pasistatyti arba įsigyti didesnį laivą.

„Jane's Defence Weekly“ anksčiau šį mėnesį pareiškė įžvelgiantis požymių, kad Kinija tikriausiai pradėjo statyti pirmąjį savo lėktuvnešį netoli Šanchajaus esančioje laivų statykloje.

Indija taip pat jau turi vieną veikiantį lėktuvnešį - prieš 60 metų Didžiojoje Britanijoje pastatytą laivą, kurį Delis įsigijo 1987 metais pervadino „INS Viraat“, tačiau jį planuojama nurašyti artimiausiais metais.

Indijos sąjungininkė Rusija taip pat ketina vėliau šiais metais perduoti Deliui trečiąjį lėktuvnešį - „INS Vikramaditya“ - po užsitęsusio įnirtingo ginčo dėl didėjančios šio Sovietų Sąjungos laikų laivo modernizavimo kainos ir vėluojančių darbų.

40 tūkst. tonų talpos „INS Vikrant“, kurio pavadinimas hindi kalba reiškia „Narsusis“, gabens Rusijoje pagamintus naikintuvus MiG-29 ir kitus lengvuosius orlaivius.

Indija parengė šio laivo projektą, pastatė jo korpusą ir pagamino dalį įrangos, tačiau daugelis ginkluotės sistemų bus perkamos iš užsienio, o jo turbinas pagamins JAV bendrovė GE.

„Jo pagrindinis vaidmuo bus tik ginti mūsų karinį jūrų laivyną - jis nebus naudojamas atakoms sausumoje“, - į atsargą išėjęs Indijos kontradmirolas K.Raja Menonas sakė AFP.

„Tai gynybinis lėktuvnešis, todėl jis atakuos platformas, kurios mėgintų atakuoti mūsų (karo) laivyną ... Be gynybos iš oro mūsų laivynas tiesiog negalėtų išlikti“, - pažymėjo kariškis.

Į atsargą išėjęs karinių jūrų pajėgų karininkas C.Udayas Bhaskaras, buvęs Delyje įsikūrusio Nacionalinio jūrų fondo direktorius, sakė, kad naujasis lėktuvnešis „sustiprins Indijos patikimumą“, tačiau „nepaleis jėgų pusiausvyros su Kinija“.

„Kinijos patirtis branduolinių technologijų srityje ir laivų statybos pajėgumai yra daug didesni“, - jis aiškino AFP.

Indijos karinės jūrų pajėgos šiuo metu statosi 39 laivus ir pradėjo planuoti dar du lėktuvnešius, nurodė R.Bedi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.