Egiptas lietuvės akimis: gatvėse siautėja religiniai fanatikai, ginkluoti automatais ir mačetėmis

Mūsų pokalbį netikėtai nutraukė kurtinantis garsas. „Sraigtasparnis. Jie čia skraido visą dieną, palaukite“, – viename Kairo namo balkone ištarti žodžiai pasiekė Lietuvą. Egipto gatvėse – karas, kur siautėja „barzdoti velniai“, apsiginklavę šautuvais, mačetėmis ir deglais. Jų tikslas – žudyti. Tai tie patys Musulmonų brolijos nariai, viešai verkiantys, kad yra skriaudžiami Egipto pareigūnų.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 17, 2013, 12:57 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:57 PM

Kaire gyvenanti lietuvė Rasa Saad tikina – tai nėra paprasti piliečiai, tai nepaprastai gerai organizuota nusikaltėlių grupė, kuri mulkina visą pasaulį.

„Šiandien čia yra baisu. Labiausiai liūdina, kad visas pasaulis žiuri į kreivus veidrodžius ir tiesiog nesupranta tikros situacijos rimtumo. Po to, kai Vidaus reikalų ministerija kartu su Egipto armija įvažiavo į Kairo gatves, galima sakyti, kad pragaro vartai buvo atkelti“, – savo įspūdžius pasakojo 12 metų Egipte gyvenanti lietuvė R.Saad.

Šį antradienį buvo pradėtas Musulmonų brolijos užblokuotų gatvių valymas. Brolijos blokada tęsėsi 45 dienas. Egipto Saugumo pajėgos broliją įspėjo – turite savaitę atlaisvinti gatves. Tačiau Brolijos atsakymas buvo paprastas: „Mes geriau mirsime, bet nepasitrauksime. O prieš mirdami deginsime ir žudysime“.

Džihadą vykdo ginkluoti iki dantų

Rasa pasakojo, kad išvaikius Brolijos narius, kilo dar didesnis radikalų teroristų nepasitenkinimas. Po penktadienio pamaldų jie prašė žmonių išeiti į gatves.Šį judėjimą jie pavadino „pykčio protestu“.

„Tuomet musulmonių brolijos atstovai ir jiems pritariantys islamo išpažinėjai užplūdo gatves masinei destrukcijai. Jie yra ginkluoti ir nusiteikę atlikti Džihadą (musulmonų šventąjį karą prieš kitatikius – Red.) iki galo. Ir taip, kaip reikia. Jiems patraukus į gatves, kilo masinės riaušės, jie pradėjo pulti praeivius kurių pažiūros yra kitokios. Į policiją ir armiją buvo mėtomi akmenys, pasipylė kulkos ir „molotovo“ kokteiliai“, – pasakojo moteris.

Lietuvė pastebėjo, kad radikalai puikiai ginkluoti. Gatvėse jie vaikšto su mačetėmis, pusės metro ilgio kindžalais (ilgais peiliais), degiais mišiniais ar akmenimis. Radikalūs islamo išpažinėjai degina automobilius ir pastatus.

Bando apsaugoti savo turtą

Kol kas jų agresija nukreipta į policijos pastatus. Vienas iš didesnių policijos komisariatų šalia Ramzio aikštės, yra apimtas liepsnų. Jie taip pat neleidžia privažiuoti gaisrininkams, nes nuo stogų ir tiltų šaudo automatais. Tikromis kulkomis.

„Gatvėse pilna paprastų žmonių, kurie būriuojasi ir saugo savo namus, parduotuves, visą gerbūvį nuo šitų įtūžusių, barzdotų velnių, prisidengusių religijos vardu ir turinčių blogų tikslų. Įdomiausia, kad jie labai organizuoti. Trimituoja nelabai reikalą suvokiančiai pasaulinei žiniasklaidai, kad yra skriaudžiami“, – karčiai pasakojo R.Saad.

Jos giminės ir draugai pranešė, kad neramumai krečia ir atokesnius Egipto miestus. Radikalai degina bažnyčias, krikščioniams priklausančias parduotuves ir vaistines. Taip pat laužiasi į krikščionių namus ir vagia auksą.

Sudegtina jau 20 bažnyčių. Šiandien liepsnojo ir Kairo Maadi rajone esanti Šv.Marijos bažnyčia. Tam regione daugiausia užsieniečių.

Kur brolijos lyderiai - neaišku

„Policija ir armija bando nesikišti kiek tik galima, kad Vakarų žiniasklaidos ir Islamo teroristų šauklių nebūtų dar labiau apkaltinta tuo, ko nepadarė“, – sakė Rasa.

Aktyvus nesantaikos kurstytojas, ir Musulmonų brolijos lyderis Mohammed al-Beltagi yra neaišku kur. Pranešama, kad jis nedalyvavo savo septyniolikmetės dukros Asma el-Beltagi laidotuvėse kuri žuvo radikalų valymo metu. Sakoma, kad kitas Musulmonų brolijos lyderis yra pasislėpęs Kataro ambasadoje.

Egipte per nuverstojo islamistų prezidento Mohamedo Mursi šalininkų protesto stovyklų griovimą ir susirėmimus visoje šalyje žuvo virš 600 žmonių. Brolijos nariai tikina, kad pirmąją susirėmimų dieną žuvo keletas tūkstančių. Tačiau lietuvė R.Saad leido suprasti, kad šie brolijos minimi skaičiai – laužti iš piršto.

„Negaliu klausyti užsienio žiniasklaidos. Sako, kad Egipto piliečiai yra žudomi policijos ir armijos. O jos yra minimaliai gatvėse. Smogia ir žudo tie patys „taikūs protestuotojai“. Susirėmimų metu negalėjo žūti du tūkstančiai, kaip jie sako. Vargu ar jų iš viso tiek buvo. Jie (brolija – Red.) verkia užsienio šalių įsikišimo, nors to tikrai nereikia“.

Planuoja grįžimą į Lietuvą

R.Saad namai Kaire yra šalia armijos dalinių. Netoli – Prezidentūra ir užsienio ambasados. Todėl pasak moters, ten pakankamai ramu.

Rasa kartu su vyru Egipte plėtoja nuosavą verslą. Greitai atsidarys padaliniai Lietuvoje – sūnų auginanti šeima galvoja, kad reikės grįžti į gimtinę: „Čia kuo toliau, tuo gražiau. Negali žinoti kas įvyks rytoj. Planuojame, kad reikės grįžti į Lietuvą“.

„Jau trečią dieną Kairas arba yra kaip numiręs, dėl komendanto valandos, arba kaip mūšio laukas. Karas ten, kur eina brolijos atstovai, turėdami savo tikslų ir planų. Mano vyro mamos sesuo numirė tą rytą, kai prasidėjo valymas. Mums didžiausias iššūkis buvo suorganizuoti tas laidotuves. Kai kūnas buvo ruošiamas laidotuvėms, į ligoninę įsiveržė islamistai rėkdami „Alah Akbar“. Galvojome, kad viskas – nudės“, – kritinį momentą prisiminė Rasa.

Baimė kaustė ne be reikalo – jos vyro šeima yra Egipto krikščionys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.