B.Obama G-20 susitikime stengsis prastumti smūgį Sirijai

Maskva perspėja apie branduolinį pavojų

Nors JAV atšaukė dvišalį susitikimą, tačiau V.Putinas ir B.Obamą vienas kitam rodė draugiškas šypsenas.<br>AP nuotr.
Nors JAV atšaukė dvišalį susitikimą, tačiau V.Putinas ir B.Obamą vienas kitam rodė draugiškas šypsenas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:23 PM

Trečiadienį B.Obama įveikė pirmąją kliūtį siekdamas JAV Kongreso pritarimo tokiems baudžiamiesiems smūgiams, tačiau siekia ir platesnio tarptautinio pritarimo.

Lankydamasis Stokholme jis sake, kad pasaulis nustatė „raudoną liniją“ Sirijai ir dabar negali tylėti susidūręs su numanoma chemine ataka Damasko priemiesčiuose.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris griežtai nepritaria siūlomiems kariniams veiksmams, G-20 susitikimo, kurio šeimininkas bus, išvakarėse perspėjo, kad būtų nepriimtina, jei Vakarai imtųsi karinių veiksmų prieš Damaską be Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos pritarimo.

Kremlius pareikalavo „įtikinamų“ įrodymų, kad Basharo al Assado režimas yra atsakingas už cheminių ginklų panaudojimą prieš savo paties žmones.

Maskva perspėja apie branduolinį pavojų

Rusija ketvirtadienį sakė, jog per Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūros susitikimą kitą savaitę perspės, kad bet kokie JAV kariniai smūgiai Sirijoje gali pataikyti į ten esantį branduolinį tyrimų reaktorių.

„Rusija neabejotinai iškels šį klausimą per Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) valdytojų tarybos rudens sesiją, kuri prasidės rugsėjo 9 dieną Vienoje“, - sake Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Rusija trečiadienį perspėjo, kad JAV kariniai smūgiai Sirijoje gali turėti „katastrofiškų“ pasekmių branduoliniam saugumui, jei pataikytų į tyrimų reaktorių Damasko pakraštyje.

Maskva, kuri rėmė B.al Assado režimą per visa pustrečių metų konfliktą, paragino TATENA „greitai sureaguoti“ į situaciją ir pateikti savo narėms rizikos analizę ryšium su galimu jėgos panaudojimu pries Siriją.

Ką pasakys Kinija?

Be Rusijos įtikinėjimo, B.Obamos laukia ir kitos nelengvos užduotys. Pavyzdžiui, Kinija, kuri, kaip ir Rusija, yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė ir turi joje veto teisę, jau išreiškė savo „rimtą susirūpinimą“ dėl vienašališkų karinių smūgių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ne kartą atmetė galimybę Vokietijai dalyvauti bet kokiuose JAV vadovaujamuose kariniuose veiksmuose prieš B.al Assado režimą, be to, šią idėją atmetė britų parlamentas.

Tačiau B.Obama Švedijoje sakė: „Aš raudonos linijos nenustačiau. Pasaulis nustatė raudoną liniją“. Jis turėjo omenyje tarptautines taisykles, pagal kurias draudžiama naudoti cheminius ginklus, net karo atveju.

„Ne pasitikėjimas manimi pastatytas ant kortos. Ant kortos pastatytas pasitikėjimas tarptautine bendrija, pasitikėjimas Amerika ir Kongresu“, - sakė jis.

Sirijos konflikto klausimas grasina torpeduoti G-20 darbotvarkės klausimus, tokius kaip „veiksmų planas“ dėl tvaraus ir subalansuoto pasaulinio augimo, nors net nebuvo oficialiai į ją įrašytas.

Kylančių valstybių prašymas išsivysčiusioms šalims tvarkingai atsisakyti ekonomikos skatinimo priemonių, taip apribojant žalą jų rinkoms, viršūnių susitikime taip pat gali būti „paskandintas“.

Sirija neabejotinai bus pagrindinis klausimas dvišaliuose G-20 lyderių susitikimuose caro laikais Suomijos įlankoje pastatytuose Konstantino rūmuose Strelnoje.

Santykius sugadino E.Snowdenas

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad B.Obama G-20 susitikimo užkulisiuose susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, pagrindiniu smūgio Sirijai rėmėju, ir Kinijos bei Japonijos lyderiais.

Nors joks oficialus susitikimas su V.Putinu neplanuojamas, vienas Baltųjų rūmų pareigūnas užsiminė, kad kažkoks dialogas tikriausiai įvyks.

Rusijos ir JAV santykiai išgyvena didelį nuosmukį po Šaltojo karo - dėl nesutarimų Sirijos klausimu, dėl Rusijos sprendimo suteikti prieglobstį JAV žvalgybos paslaptis nutekinusiam Edwardui Snowdenui ir virtines Rusijoje priimtų įstatymų, nukreiptų prieš nevyriausybines organizacijas ir opozicijos mitingus.

Iranas Siriją rems iki galo

Iranas JAV vadovaujamų karinių smūgių Sirijai atveju ją rems „iki galo“, sakė Irano elitinių Kudso (Jėruzalės) pajėgų vadas, kurį ketvirtadienį citavo žiniasklaida.

Iranas yra pagrindinis Sirijos sąjungininkas regione ir kai kurie analitikai mano, kad platesnis JAV prezidento Baracko Obamos ryžto smogti Damasko režimui tikslas yra mažinti didėjančią Teherano įtaką regione ir bet kokią išplaukiančią grėsmę Vašingtono sąjungininkui Izraeliui.

„Jungtinių Valstijų tikslas yra ne ginti žmogaus teises, ... o sunaikinti pasipriešinimo (Izraeliui) frontą“, - sakė Kudso pajėgų vadas Qassemas Soleimani.

„Mes remsime Siriją iki galo“, - pridūrė jis kalboje Ekspertų asamblėjai, kuri prižiūri aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei darbą.

Q.Soleimani nenurodė, koks bus tos paramos pobūdis. Iranas nuolat neigė Vakarų valstybių įtarimus, kad yra nusiuntęs karines pajėgas padėti prezidento Basharo al Assado režimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.