Sirija sutiko atiduoti cheminį ginklą

Diplomatinė situacija dėl konflikto Sirijoje pasikeitė. Basharo al Assado režimo užsienio reikalų ministras paskelbė, kad sutinka su Rusijos pasiūlymu, atiduoti tarptautinei bendruomenei cheminio ginklo atsargas. Ar su tuo sutiks Amerika - kol kas neaišku. 

Sirijos režimas įtariamas panaudojęs cheminį ginklą prieš savo piliečius.<br>AP nuotr.
Sirijos režimas įtariamas panaudojęs cheminį ginklą prieš savo piliečius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:53 AM

Pirmadienį Rusija pasiūlė planą, kaip galima išvengti karo Sirijoje - režimui buvo pasiūlyta atiduoti cheminio ginklo atsargas tarptautinei bendruomenei, o ši bus atsakinga už sunaikinimą. 

Sirija iškart pasveikino tokį pasiūlymą.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al Moallemas antradienį po susitikimo su Rusijos parlamento atstovu sakė, kad Sirijos vyriausybė greitai „pritarė Rusijos iniciatyvai“, praneša AP.

W. al Moallemas pridūrė, kad Sirija taip daro, kad „su šaknimis išrautų amerikiečių agresiją“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Rusija šiuo metu dirba su Sirija, ruošdama veiksmų planą, kuris netrukus bus pristatytas.

Rusija pasirengusi bendradarbiauti ruošiant planą su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacija.

Amerikos prezidentas Barackas Obama pirmadienį pareiškė, jog Rusijos planas yra „potencialiai pozityvus“ ir pažadėjo rimtai jį įvertinti. Tačiau B.Obama perspėjo Siriją nesigriebti jokios vilkinimo taktikos. Jis pabrėžė - diplomatinių priemonių imtasi tik dėl Amerikos prezidentės administracijos grasinimų imtis karinių veiksmų.

„Turiu pasakyti, jog mažai tikėtina, kad be realaus karinio grasinimo būtume atvykę iki to taško, kur buvo net viešų tokių pareiškimų“, - sakė jis. 

Prezidentas sakė paprašęs savo valstybės sekretoriaus Johno Kerry dirbti su Rusija ir pažiūrėti, ar Maskvos pasiūlymą dėl susitarimo, pagal kurį Sirijos cheminiai ginklai būtų perduoti tarptautinei priežiūrai, įmanoma įgyvendinti.  „Tai mano pokalbių su prezidentu Vladimiru Putinu, kurie vyko jau kuris laikas, tąsa“, - sakė B.Obama.

Londonas tikisi nuoširdumo

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas nori, kad Rusija ir Sirija pademonstruotų, jog Maskvos palaikomas pasiūlymas prezidentui Basharui al Assadui perduoti savo cheminių ginklų arsenalą tarptautinei kontrolei yra nuoširdus, antradienį pareiškė britų premjero atstovas.

„Dabar Rusijos vyriausybės ir Assado režimo pareiga viską daryti taip, kad parodytų, jog ši iniciatyva yra rimtas ir nuoširdus pasiūlymas“, – sakė atstovas pridurdamas, kad dar lieka daug neatsakytų rimtų klausimų.

D.Cameronas pirmadienį sakė, kad Sirija turėtų būti skatinama laikytis plano, tačiau perspėjo, jog pasaulis turėtų įsitikinti, jog Rusijos pasiūlymas nebuvo taktinis manevras, kuriuo buvo siekiama atidėti JAV atsaką į įtariamą cheminių ginklų panaudojimą rugpjūčio 21 dieną.

Antradienį britų premjero atstovas pareiškė, jog pasaulio atsakas į cheminę ataką negali būti atidėliojamas neribotą laiką.

„Tai negali jokiu būdu būti begalinis procesas, – pareiškė jis. – Mes turime būti labai atsargūs dėl atidėjimo taktikos“.

Pasak atstovo, dar reikės atsakyti į klausimą, kaip šį procesą reikėtų organizuoti. Jis taip pat priminė, kad dar pirmadienį viename televizijos interviu B.Assadas nepripažino, kad jo vyriausybė iš viso turi cheminių ginklų arsenalą.

D.Cameronas ir JAV prezidentas Barackas Obama jau aptarė Sirijos cheminių ginklų kontrolės klausimą, sakė atstovas ir pridūrė, kad nemano, jog JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry pirmadienio pareiškimas apie būtinybę B.Assadui perduoti savo cheminius ginklus, yra „neapdairumas“.

ES nori pažiūrėti, ar pasiūlymas įgyvendinamas 

Europos Sąjunga (ES) antradienį atsargiai sveikino Rusijos planą Sirijai sunaikinti savo cheminius ginklus, kad būtų išvengta karinių veiksmų režimo atžvilgiu. Europa laukia šio pasiūlymo detalių. 

Europos Komisija taip pat paskelbė, kad nedelsdama skiria 58 mln. eurų, už kuriuos bus teikiama pagalba Libane esantiems pabėgėliams iš Sirijos. 

Paprašytas pakomentuoti Rusijos ir Sirijos pasiūlymą dėl cheminių ginklų, Komisijos atstovas Michaelis Mannas atsakė: „Susidomėję nagrinėjame šį pasiūlymą. Sveikiname bet kokį pasiūlymą, kuris gali sumažinti smurtą Sirijoje“. 

„Tačiau mums reikia pirma pažiūrėti, koks tiksliai yra šis pasiūlymas, ar jis rimtas ir ar jį galima įgyvendinti“, - pridūrė jis.

Arabų Lyga palaikys Rusijos planą dėl Sirijos

Arabų Lyga palaikys Rusijos planą perduoti Sirijos cheminius ginklus tarptautinei kontrolei, siekiant jų sunaikinimo, antradienį pareiškė Lygos vadovas. 

Organizacijos generalinis sekretorius Nabilas al Arabi žurnalistams Kaire sakė, kad Lyga „netrukus paskelbs pareiškimą, oficialiai pranešantį apie jos paramą“ Rusijos planui. 

Maskva netikėtą savo pasiūlymą pateikė pirmadienį. Juo siekiama išvengti baudžiamųjų JAV karinių smūgių Damasko režimui už įtariamą cheminių ginklų panaudojimą. 

Iranas sveikina Rusijos planus

Iranas sveikina Rusijos planą užkirsti kelią JAV smūgiams prieš Siriją užsitikrinant susitarimą dėl Damasko režimo cheminių ginklų sunaikinimo, antradienį pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai . 

Marzieh Afgham spaudos konferencijoje Teherane pažymėjo, jog šis pasiūlymas turi apimti ir cheminius ginklus, esančius rankose sukilėlių grupuočių, kurios siekia nuversti Sirijos prezidento B.al Assado režimą. 

„Irano Islamo Respublika su pritarimu sveikina (Rusijos) iniciatyvą, kurios tikslas yra sustabdyti bet kokius karinius veiksmus“ prieš Siriją , sakė M.Afgham. 

„Mes norime, kad mūsų regione neliktų visų masinio naikinimo ginklų ... Šios pastangos taip pat turėtų būti nukreiptos cheminius ginklus, esančius Sirijos sukilėlių grupuočių rankose“, - pridūrė ji.

 Persijos įlankos šalys antradienį pareiškė, kad Rusijos raginimas Sirijai perduoti savo cheminius ginklus tarptautinei kontrolei, kad būtų išvengta JAV karinių smūgių, nesustabdys kraujo liejimo Sirijoje.

„Girdėjome apie tą iniciatyvą... Tai tik apie cheminius ginklus, bet nesustabdys Sirijos žmonių kraujo liejimo“, – sakė Bahreino užsienio reikalų ministras šeichas Khaledas bin Ahmedas al-Khalifa per spaudos konferenciją Džidoje.

Bahreinas šiuo metu pirmininkauja sunitų musulmonų vadovaujamai Persijos įlankos valstybių bendradarbiavimo tarybai, kuri yra pagrindinė Sirijos sukilėlių, kovojančių už prezidento Basharo al-Assado nuvertimą, rėmėja.

Pasak Bahreino užsienio reikalų ministro, Persijos įlankos valstybės yra pasirengusios atsakyti į bet kokią grėsmę, kilsiančią joms už sukilėlių rėmimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.