Vakarai sutinka nagrinėti Rusijos planą dėl Sirijos

Kantrybė ne begalinė

JAV valstybės sekretorius ir toliau įtikinėja JAV politikus.<br>AP nuotr.
JAV valstybės sekretorius ir toliau įtikinėja JAV politikus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2013, 8:29 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:37 AM

Pasak jo, tikimasi įvertinti šio plano realumą, atsižvelgiant į Saugumo Tarybos rezoliuciją.

Dėl diskusijos strategijos buvo sutarta dviem atskirais B.Obamos pokalbiais telefonu antradienį su prancūzų prezidentu Francois Hollande'u ir britų premjeru Davidu Cameronu.

Šių valstybių lyderiai sutarė derybose su Rusija ir Kinija išnagrinėti ar įgyvendinamas „Rusijos pasiūlymas perimti visiškai tarptautinei kontrolei Sirijos cheminę ginkluotę ir susijusias medžiagas, siekiant užtikrinti jų patikimą ir įvykdomą sunaikinimą“.

„Šios pastangos prasidės šiandien Jungtinėse Tautose, bus aptariami potencialios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos elementai“, – sakė pašnekovas.

Kantrybė ne begalinė

O JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry tikina, kad Jungtinės Valstijos laukia detalesnio Rusijos pasiūlymo dėl Sirijos cheminių ginklų perdavimo tarptautinei kontrolei, tačiau Vašingtonas nelinkęs ilgai laukti.

JAV gynybos sekretorius Chukas Hagelis taip pat sakė, jog visiems tikintis, kad šis žingsnis galėtų būti „realus sprendimas krizei“, „patikimų, realių“ JAV karinių veiksmų grėsmė neturėtų būti atmesta.

J.Kerry, tvirtinantis, kad mintis perimti cheminius ginklus pirmadienį kilo Jungtinėms Valstijoms, sakė: „Vakar mes metėme iššūkį režimui, kad jis perduotų juos (ginklus) saugiai tarptautinės bendruomenės kontrolei, jog vėliau jie būtų sunaikinti“.

Tai „būtų paskutinis mėginimas sunaikinti ir atgrasinti (nuo panaudojimo)“ Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo turimą arsenalą, sakė jis kalbėdamas Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitete.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekretoriui J.Kerry pažadėjo pateikti pasiūlymą, kaip šį planą įgyvendinti.

„Mes laukiame to pasiūlymo. Bet ilgai nelauksime“, – pareiškė J.Kerry.

Jis pažadėjo, kad prezidentas Barackas Obama kuris vėliau antradienį turėtų kreiptis į šalies gyventojus, atidžiai jį peržiūrės, bet „jis turi būti greitas. Jis turi būti realus. Jis turi būti patikimas“.

J.Kerry perspėjo, kad planą įgyvendinti bus „ypatingai sunku“.

Toliau diplomatijos vadovas pridūrė, kad „niekas nepasikeitė“, kalbant apie B.Obamos raginimą Kongreso nariams balsuoti dėl karinio smūgio Sirijos režimui, kaltinamam cheminio ginklo panaudojimu prie Damasko praėjusį mėnesį.

„Mes turime būti labai akyli ir užtikrinti, kad tai nėra Sirijos ir Rusijos ...vilkinimo taktika“, – sakė Ch.Hagelis apie Rusijos pasiūlymą.

„JAV karinio smūgio...patikima, reali grėsmė privalo išlikti ir šiandien, kai mes kalbamės“, – pridūrė jis.

Damaskui Rusijos planas patinka

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Muallemas antradienį pareiškė, jog Sirija „jau sutiko“ su Rusijos planu, kad Damaskas perduotų turimą cheminių ginklų arsenalą tarptautinei kontrolei.

„Vakar mes su (Rusijos užsienio reikalų ministru) Sergejumi Lavrovu turėjome labai vaisingų derybų ratą ir jis pateikė pasiūlymą dėl cheminių ginklų“, – W.Muallemas sakė Maskvoje po susitikimo su Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininku, ir jo žodžius, išverstus iš arabų kalbos, citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Ir jau (vakar) vakare mes sutikome su Rusijos pasiūlymu“, pareiškė ministras, pridurdamas, kad jis „išspirs kėdę iš po amerikietiškos agresijos kojų“.

„Sirijos vadovybė, priimdama šią iniciatyvą, veikė tikėdama Rusijos pastangomis agresijai išvengti“, – taip, anot Rusijos žiniasklaidos, sakė W.al-Muallemas.

„Esame įsitikinę, kad taikos siekiančiųjų pozicija yra gerokai stipresnė už mėginančiųjų kurstyti karą“, – pridūrė jis.

W.al-Muallemas antrąją savo vizito dieną Maskvoje, antradienį, susitiko su Irano užsienio reikalų viceministru Hosseinu Amiru Abdollahianu, kuris taip pat yra Maskvoje, kad aptartų Rusijos pasiūlymą dėl padėties Sirijoje.

Sirai šaiposi iš Amerikos

Sirijoje pasirodė karikatūra, kurioje JAV prezidentas Barackas Obama buria iš ramunės žiedlapių: bombarduoti, ar ne?

B.Obamai atidėliojant dar prieš savaitę neišvengiamu laikytą smūgį prezidento Basharo al Assado režimui, abejose pilietinio karo pusėse kovojantys sirai griebiasi juodojo humoro – internetu dalinasi juokeliais ir karikatūromis.

Pareiškęs, kad turi įgaliojimų vienas nuspręsti dėl veiksmų prieš Siriją, atsakydamas į mirtiną cheminių ginklų panaudojimą prie Damasko rugpjūčio 21 dieną, B.Obama vis tik galutinį sprendimą paliko Kongresui.

Dabar, kai skubaus balsavimo šiuo klausimu Kongrese galimybės mažėja, o B.Obama atsargiai sveikina Rusijos pasiūlytą planą, pagal kurį B.Assadas turėtų perduoti savo cheminių ginklų arsenalą tarptautinei bendruomenei, skubaus sprendimo dėl atsako Sirijai tikimybė pasidarė dar mažesnė.

Toks delsimas B.Assadą palaikantiems ir su jo režimu kovojantiems sirams davė galimybę pasijuokti.

Vienas šalies gyventojas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė B.Obamos nuotrauką su užrašu: „Kai Kongresas uždegs žalią šviesą smogti, aš dar paklausiu savo žmonos Michelle ir savo uošvių. Jeigu jie pasakys „gerai“, tada varysiu!“.

Tuo tarpu vienas B.Assado priešininkas internete sako, kad nori „paduoti Baracką Obamą į teismą už klaidingos informacijos skleidimą“, praėjus 10 dienų po to, kai buvo paskelbta apie, kaip atrodė, neišvengiamą karinį smūgį.

„Ponas prezidente, ar jūs teisus. Ar mums laukti dar trejus metus, kol visi Sirijos žmonės bus išnaikinti“, – klausia Damasko režimo priešininkai kitame „Facebook“ tinklaraštyje, praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo daugiau nei 100 tūkst. gyvybių nusinešusio konflikto pradžios.

Po visą šalį paplito B.Obamos „neryžtingumą“ pašiepiančios karikatūrose, vienoje jų JAV prezidentas vaizduojamas kaip Walto Disney'aus peliukas Mikis.

Kitame juokelyje pašiepiamas JAV valstybės sekretorius, raginantis sirus užsisakyti įsivaizduojamą telefoninę paslaugą, kuri vadinasi : (Johnai) Kerry, informuok mane bet kokia kaina“, kada bus tas smūgis.

Kai kurie juokavo apie vyriškį, kuris neįprastai peršasi savo sužadėtinei: „Brangioji, palaukime kol bus po smūgio. Pamatysime, kas bus tada“.

Kiti pasakoja apie vyrą, kuris mėgina įtikinti savo žmoną, kad jiems reikia rasti naują namą iki smūgio, o ši atsako: „Palaukime. Nuoma bus pigesnė po visko“.

Kadangi Sirijos režimas, regis, neketina imtis prieš tai jokių išskirtinių priemonių, kai kurie komentatoriai šaiposi iš panikos kaimyninėse valstybėse.

„Izraelyje išdalintos dujokaukės, Jordanijoje paskelbtas pavojus, turkai dieną ir naktį dislokuoja priešlėktuvines raketas, libaniečiai nervinasi, irakiečiai sutrikę, egiptiečiai labiau seka mūsų naujienas negu savas....

„Ar esame įsitikinę, kad tikrai smogiama Sirijai?“ – šmaikštauja vienas „Facebook“ naudotojas.

Kitas įsivaizduoja, kad sirai renkasi tartum į futbolo rungtynes priešais „milžiniškus ekranus viešose vietose stebėti gyvai karinius smūgius“.

„Vakaras su kaljanu ir gėrimais“, – juokavo vienas internautas.

Futbolo tema kartojasi ir kituose pajuokavimuose apie B.Obamos pažadą smogti į jautriausius taikinius – pateikiama karikatūra, kurioje žaidėjai delnais užsidengę savo klynus. „Saugokite gerai – norime turėti dar vaikų“, – nurodoma antraštėje.

Kai apie 60 proc. amerikiečių pasisako prieš karinį smūgį Sirija, kaip rodo pirmadienį paskelbta apklausa, B.Obama stato ant kortos ir Jungtines Valstijas ir savo paties patikimumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.