Vašingtonui vien Sirijos žodžių dėl cheminių ginklų nepakanka

Vašingtonas nėra pasirengęs

J.Kerry akcentavo, kad JAV ir Rusija vis dar nesutaria dėl to, kas praėjusį mėnesį įvykdė įtariamą zarino dujų ataką netoli Damasko, per kurią, Vašingtono teigimu, žuvo 1,4 tūkst. žmonių.<br>AP nuotr.
J.Kerry akcentavo, kad JAV ir Rusija vis dar nesutaria dėl to, kas praėjusį mėnesį įvykdė įtariamą zarino dujų ataką netoli Damasko, per kurią, Vašingtono teigimu, žuvo 1,4 tūkst. žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:11 AM

„Sirijos režimo žodžių, mūsų nuomone, paprasčiausiai nepakanka, štai kodėl atvykome čia dirbti su rusais“, - sakė J.Kerry žurnalistams Ženevoje, prieš svarbias derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu dėl sunkaus Sirijos cheminių ginklų klausimo.

Jis perspėjo, jog rusai dabar turėtų pademonstruoti, kad gali „tesėti pažadą“ dėl Maskvos anksčiau šią savaitę pasiūlyto plano eliminuoti Sirijos cheminių ginklų atsargas.

Tačiau J.Kerry akcentavo, kad JAV ir Rusija vis dar nesutaria dėl to, kas praėjusį mėnesį įvykdė įtariamą zarino dujų ataką netoli Damasko, per kurią, Vašingtono teigimu, žuvo 1,4 tūkst. žmonių.

„Rusijos delegacija iškėlė kelias idėjas ir mes už tai dėkingi. Mes tai gerbiame. Ir mes parengėme savo pačių principus, kuriuos bet koks planas tam įvykdyti turi apimti“, - pabrėžė J.Kerry iš viso pasaulio susirinkusiems reporteriams.

„Lūkesčiai yra dideli. Jie dideli Jungtinėms Valstijoms, galbūt net didesni Rusijai, tesėti šio momento pažadą. Tai – ne žaidimas“, - sakė jis.

Bet koks susitarimas dėl Sirijos cheminių ginklų atidavimo tarptautinėn kontrolėn „turi būti patikimas“, sakė J.Kerry.

„Jis turi būti savalaikis ir įgyvendintas laiku“, - pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį sakė, jog dėl to, kad Sirija perduoda savo cheminius ginklus ir prisideda prie juos draudžiančios sutarties, JAV smūgiai šiai šaliai bus nereikalingi.

Prieš derybas su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry S.Lavrovas žurnalistams sakė, kad jų tikslas yra susitarti, kaip „kartą ir visiems laikams išspręsti cheminių ginklų Sirijoje problemą“ per šios šalies prisijungimą prie konvencijos dėl cheminių ginklų.

„Šios problemos sprendimas bet kokius smūgius Sirijai daro nereikalingus ir aš esu įsitikinęs, kad mūsų partneriai amerikiečiai ... labai pritaria taikiam cheminių ginklų Sirijoje (problemos) sureguliavimo būdui“, - sakė S.Lavrovas Ženevoje.

Jungtinės Tautos (JT) anksčiau paskelbė, kad Sirija oficialiai kreipėsi dėl prisijungimo prie konvencijos, kuria draudžiami cheminiai ginklai, ir atsiuntė atitinkamus dokumentus.

S.Lavrovas pridūrė, jog šios derybos taip pat suteikia šansą aptarti potencialią tarptautinę Ženevos konferenciją siekiant, kad, ryšium su dabartine situacija, baigtųsi „karinės konfrontacijos“ stadija ir kad kariaujančios šalys susirinktų į derybas dėl pereinamojo laikotarpio vyriausybės.

„Tai yra mūsų bendras tikslas ir aš tikiuosi, kad šiandienos ir rytojaus darbas ... padės prie jo priartėti“, - sakė Rusijos užsienio reikalų ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.