Kenijos prekybos centro ataka buvo kruopščiai suplanuota

Somalyje veikianti

Kenija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Kenija gedi išpuolio aukų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-25 20:30, atnaujinta 2018-02-21 19:29

Remiantis pranešimu, atrinkta grupelė anglakalbių kovotojų iš islamistų sukilėlių grupuotės „al Shebab“ iš anksto kelias savaites ruošėsi išpuoliui Somalyje.

Sekmadienį granatomis ir koviniais ginklais apsiginklavusi grupuotė įsiveržė į prabangų prekybos centrą Nairobyje ir pradėjo žudyti jo darbuotojus ir pirkėjus.

Kovotojai buvo paėmę įkaitų ir atsilaikė prieš policijos ir kariuomenės pajėgas iki antradienio, kai Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta paskelbė: drama baigėsi, žuvo mažiausiai 67 žmonės.

Tyrimas tęsiasi, tačiau, remiantis „JAV saugumo pareigūnais“, kurie cituojami pranešime, ši kovotojų operacija buvo kruopščiai suplanuota dar Somalyje.

Grupė turėjo prekybos centro brėžinius ir vienoje parduotuvių buvo iš anksto paslėpusi galingus kulkosvaidžius su šovinių juostomis, galbūt ir padedant ištikimam parduotuvės darbuotojui.

Atrodo, kad kai kurie kovotojai buvo atsinešę drabužių pamainą, kad galėtų nusimesti militaristinio stiliaus aprangą, palikti šautuvus ir pabėgti įsimaišę tarp civilių gyventojų.

Žvalgybos agentūros laukia DNR tyrimų iš suimtų ir nukautų kovotojų rezultatų, kad išsiaiškintų, ar tarp jų yra asmenų iš JAV, Britanijos ar kitų užsienio valstybių.

„New York Times“ cituojami liudininkai pasakojo, kad tarp užpuolikų buvo mažiausiai dvi moterys. Britų laikraščiai anksčiau pranešė, kad ataką galėjo suorganizuoti Samantha Lewthwaite, vieno iš sprogdintojų mirtininkų, kurie įvykdė 2005 metų atakas prieš Londono transporto sistemą, žmona, dar vadinama „Baltąja našle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.