Kenijos vyriausybė buvo perspėta apie gresiančią teroro ataką dar prieš išpuolį Nairobyje

Kenijos vyriausybė buvo

Kenijos vyriausybė buvo gavusi perspėjimų, tarp jų iš Izraelio, apie didelę teroro atakos grėsmę<br>AP nuotr.
Kenijos vyriausybė buvo gavusi perspėjimų, tarp jų iš Izraelio, apie didelę teroro atakos grėsmę<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 28, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:00 PM

Kenijos ministrai ir armijos vadas buvo gavę informacijos apie planus surengti didelę ataką, pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP, patvirtindami vieną žvalgybos ataskaitą, nutekintą Kenijos laikraščiams.

„Izraelis buvo perspėjęs apie (gresiančias) atakas prieš jo verslo interesus, tačiau, išskyrus permetinėjimą iš vienos institucijos kitai, nieko nebuvo imtasi dėl tų žvalgybos pranešimų“, – teigė vienas pareigūnas, prašęs neatskleisti jo vardo.

Rugsėjo 21-ąją automatais ir granatomis ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Nairobyje esantį prabangų prekybos centrą „Westgate“, pradėdami ataką, kuri truko keturias dienas ir nusinešė bent 67 žmonių gyvybes.

Atsakomybę dėl jos prisiėmė su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi Somalio kovotojų grupuotė „al Shebab“, sakydama, kad šis išpuolis yra kerštas už Kenijos karinių pajėgų veiksmus Somalyje.

Kaip rašo laikraštis „The Nation“, apie padidėjusią atakų grėsmę buvo informuotos Kenijos finansų ministerija, VRM, URM ir Gynybos ministerija, taip pat armijos vadas.

„Joms buvo pranešta apie didėjančią terorizmo grėsmę ir planus surengti atakas vienu metu Nairobyje ir Mombasoje maždaug rugsėjo 13–20 dienomis“, – sakoma laikraščio cituojamame dokumente.

Toje ataskaitoje nurodoma, jog Izraelis, kurio saugumo tarnybos palaiko glaudžius ryšius su Kenija, buvo perspėjęs apie planus atakuoti Izraelio verslo objektus rugsėjį, kai minimos kelios tradicinės žydų šventės.

Prekybos centras „Westgate“, populiarus tarp Nairobyje gyvenančių užsieniečių ir turtingų Kenijos piliečių, iš dalies yra valdomas Izraelio verslininkų ir jau seniai laikytas vienu iš pagrindinių teroristų taikinių.

„Izraelio ambasada Nairobyje buvo išreiškusi susirūpinimą Užsienio reikalų ministerijai, kad Iranas ir Libano (islamistų grupuotė) „Hizbollah“ rinko operatyvinę informaciją apie Izraelio atvirus interesus ir žydų taikinius visame pasaulyje, tarp jų ir Kenijoje“, – sakoma žvalgybos ataskaitoje.

Kenijos žvalgybos tarnybos vadovas Michaelas Gichangi (Maiklas Gičangis) pirmadienį turės pasiaiškinti parlamento nariams, didėjant visuomenės susirūpinimui, kad valstybė nebuvo tinkamai pasiruošusi atremti ataką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.