JAV pasiuntė 45 karius į Pietų Sudaną

Jungtinės Valstijos

Didėjantis smurtas Pietų Sudane, kuris yra jauniausia pasaulyje valstybė, didina susirūpinimą, kad joje neramumai gali peraugti į pilietinį karą.<br>AP nuotr.
Didėjantis smurtas Pietų Sudane, kuris yra jauniausia pasaulyje valstybė, didina susirūpinimą, kad joje neramumai gali peraugti į pilietinį karą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 20, 2013, 8:15 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:14 PM

Savo laiške Kongresui prezidentas Barackas Obama nurodė, kad tos pajėgos buvo pasiųstos trečiadienį ir „liks Pietų Sudane, kol saugumo padėtis taps tokia, kad jų ten nebereikės“.

„Nors parengtos kovos veiksmams, tos pajėgos buvo dislokuotos JAV piliečių ir turto apsaugai“, - pridūrė jis.

B.Obama sakė, kad tą kontingentą sudaro „apie 45 kariai“, tačiau tikslaus skaičiaus nenurodė.

Jis taip pat perspėjo, kad Pietų Sudanas atsidūrė prie pilietinio karo „prarajos“, šalyje didėjant smurtui, įskaitant ataką prieš Jungtinių Tautų (JT) bazę, per kurią buvo nukauti trys taikdariai iš Indijos.

B.Obama, kuris nurodė buvęs priverstas trečiadienį pasiųsti 45 JAV karius į neramumų krečiamą šalį, kad apsaugotų Amerikos piliečius ir interesus, paragino nedelsiant baigti smurtą.

„Pastarieji susirėmimai grasina nugramzdinti Pietų Sudaną atgal į tamsias praeities dienas“, – pažymėjo prezidentas, konkrečiai neminėdamas 22 metus trukusio pilietinio karo, per kurį Sudane, prieš jam pasidalijant, žuvo apie 2 mln. žmonių.

Primindamas pažadus ir viltis, kurie lydėjo Pietų Sudano įžengimą į pasaulio valstybių bendriją vos prieš dvejus metus ir Džubos pažangą mažinant smurtą, B.Obama perspėjo, kad „šiandien ta ateitis yra atsidūrusi pavojuje“.

„Pietų Sudanas stovi prie prarajos“, – pridūrė prezidentas, žadėdamas, kad Jungtinės Valstijos išliks Džubos „patikimomis partnerėmis“.

Didėjantis smurtas Pietų Sudane, kuris yra jauniausia pasaulyje valstybė, didina susirūpinimą, kad joje neramumai gali peraugti į pilietinį karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.