Talibanas gyvena „fantazijų pasaulyje“, sako gynybos ekspertas

Pakistane - taikos derybos su Talibanu

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 1:39 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:28 PM

Afganistano saugumo pajėgos „visiškai kontroliuoja“ kovą su sukilėliais, sakė brigados generolas Benas Barry iš Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS).

Joms turėtų pavykti užtikrinti saugumą per balandžio 7 dieną vyksiančius prezidento rinkimus, nors turint galvoje, kad juose varžysis net 11 kandidatų, sunku prognozuoti, ar valdžios perdavimas bus sklandus, sakė jis.

Pasak B.Barry, Talibano karinis puolimas 2013-aisiais buvo nesėkmingas, ir nors jo atakos Kabule turėjo politinių padarinių, jų poveikis saugumui buvo nežymus.

„Šiuo metu afganų saugumo pajėgos visiškai kontroliuoja kovą su sukilėliais ir saugumo Afganistane užtikrinimą“, – sakė jis IISS būstinėje Londone, kur buvo pristatyta instituto pagrindinė metinė ataskaita.

Didžiosios Britanijos brigados generolas, vadovavęs NATO pajėgoms Bosnijoje, sakė, kad Talibano pastarojo meto veiksmai rodo, kad jis „tiki savo paties propaganda“.

„Talibano pastarojo meto elgesys įrodo, kad jie gyvena fantazijų pasaulyje“, – pabrėžė ekspertas.

„Bus labai sudėtinga išrauti su šaknimis Talibaną, prekybą narkotikais ir korupciją“, – sakė jis.

„Tačiau manau, kad Talibano šansai kitais metais karinėmis priemonėmis pasiekti savo tikslus yra itin maži“, – pabrėžė B.Barry.

„Jei Afganistanas po 2015-ųjų galės suformuoti koherentišką vyriausybę ir išlaikyti armijos, policijos ir savo žvalgybos tarnybų pajėgumus, Talibano galimybės pasiekti savo politinius tikslus išliks mažos“, – nurodė ekspertas.

Pakistane - taikos derybos su Talibanu

Pakistano vietos žiniasklaidos duomenimis, ketvirtadienį prasidės pirmasis formalus Pakistano valdžios ir Talibano atstovų susitikimas taikai pasiekti, praneša BBC.

Per Pakistaną nusiritus Talibano kovotojų išpuolių bangai šalies premjeras Nawazas Sharifas praėjusią savaitę oficialiai pranešė apie būsimas derybas. Pirmasis posėdis dėl taikos pasirašymo buvo numatytas šios savaitės pradžioje, tačiau procesas buvo atidėtas vyriausybei paprašius patikslinti Talibano derybininkų komandos sudėtį. Vyriausias Pakistano delegacijos pareigūnas „Pakistan Tribune“ dienraščiui sakė, kad į derybas eina „atviras įvairiems pasiūlymams“.

N.Sharifui pernai metų gegužę tapus Pakistano premjeru, politinis spaudimas suvaldyti smurtą šalyje tik didėjo. Pastaruoju metu premjeras sakė norintis taikiai išspręsti konfliktą su Talibanu, tačiau neatmetė ir karinių priemonių panaudojimo.

Pakistano Talibanas aktyvų sukilimą prieš Pakistano vyriausybę pradėjo 2007 metais, nuo to laiko per grupuotės išpuolius žuvo tūkstančiai žmonių. Vien šiemet per Talibano atakas žuvo virš 100 Pakistano civilių ir karių.

Nemažai Pakistano politikų baiminasi, kad derybos tik suteiks Talibanui laiko persigrupuoti ir sustiprėti, nes bet kokie bandymai praeityje taikiai susitarti žlugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.