Žudynes CAR tirs Jungtinės Tautos

Jungtinės Tautos (JT) pradėjo tyrimą

JT inicijuoto tyrimo vadovas B.Acho Muna teigimu, CAR šiuo metu skleidžiama „neapykantos propaganda“ panaši į tą, kuri buvo panaudota 1994 m. Ruandoje.<br>AP nuotr.
JT inicijuoto tyrimo vadovas B.Acho Muna teigimu, CAR šiuo metu skleidžiama „neapykantos propaganda“ panaši į tą, kuri buvo panaudota 1994 m. Ruandoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-03-10 17:05, atnaujinta 2018-02-15 13:22

Anot tyrimo vadovo Bernardo Acho Muna, JT ekspertų buvimas šalyje padės užkirsti kelią dar didesnėms žudynėms ir musulmonų genocidui. JT Saugumo Taryba (ST) šį tyrimą nurodė pradėti gruodį vykusioje sesijoje, siekiant surasti ir nubausti smurtą kursčiusius asmenis.

CAR smurtas tarp krikščionių ir musulmonų prasidėjo 2013 m. kovo mėnesį, kai valdžią šalyje paėmė musulmoniška „Seleka“ grupuotė.

Laikinuoju prezidentu pasiskelbęs Michelis Djotodia iš posto atsistatydino šių metų sausį, tikėdamasis nutraukti kovas, tačiau keršto akcijos prieš musulmonus šalyje tik suaktyvėjo.

JT maisto programos atstovų skaičiavimais, dėl chaoso šalies ekonomika yra ant žlugimo slenksčio, šiuo metu humanitarinės pagalbos šalyje reikia mažiausiai 1,3 mln. gyventojų. Tvarką valstybėje bando palaikyti 7 tūkst. Prancūzijos ir Afrikos Sąjungos karių, kovą į sostinę Bangį turėtų atvykti ES karių kontingentas.

JT inicijuoto tyrimo vadovas B.Acho Muna teigimu, CAR šiuo metu skleidžiama „neapykantos propaganda“ panaši į tą, kuri buvo panaudota 1994 m. Ruandoje, kai vos per kelias savaites buvo nužudyta daugiau kaip 800 tūkst. tutsių genties narių.

„Nelauksime, kol genocidas įvyks, o paskui reikalausime atsakyti už nusikaltimus“, - spaudos atstovams Ženevoje sakė B.Acho Muna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.