Prieš Krymo referendumą - kruvini susirėmimai Rytų Ukrainoje

 

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2014, 9:26 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:58 AM

 Teigiama, kad žuvo vienas Maskvos šalininkas ir vienas praeivis. Jie buvo mirtinai sužeisti, kai  Ukrainos nacionalistai paleido ugnį į grupę vyrų, mėginusių šturmuoti Kijevo šalininkų štabą. 

 Grupė ukrainiečių ėmė šaudyti iš savo automobilio Charkovo centre prie Laisvės aikštės, kur vyko prorusiškos minios mitingas.

Per šį šaudymą niekas nebuvo sužeistas, bet kelios dešimtys rusų puolė minėtą automobilį ir nusivijo jį iki nacionalistine laikomos Ukrainos patriotų grupuotės štabo.

Rusai mėgino šturmuoti šį pastatą, o jame esantys žmonės ėmė šaudyti į juos; žuvo vienas atakavusiųjų ir vienas praeivis, nurodė milicija.

Per šį incidentą Ukrainos patriotai paėmė kelis įkaitus ir laikė juos pastate, kol atvyko milicija. Per derybas su pareigūnais nacionalistai galiausiai sutiko pasiduoti.

 Per susišaudymą dar buvo sužeisti šeši žmonės, tarp jų -  ir vienas   milicininkas. 

 „Paryčiais situacija atslūgo. Susirėmimo vietoje dirba kriminalistai. Sulaikyta apie 30 žmonių iš abiejų konflikto pusių. Du žuvo, keletas sužeista, tarp jų ir sunkiai sužeistas milicininkas. Iš abiejų pusių atimti ginklai. Atliekami tyrimo veiksmai“, – sakė šeštadienį Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

Įtampa šiame regione vis labiau stiprėja, artėjant sekmadienio referendumui, kuriuo siekiama atskirti Krymo pusiasalį nuo Ukrainos ir prijungti prie Rusijos.

Įsikišo ir Rusija

 Šios žūtys, matyt, dar labiau pakurstys įtampą susiskaldžiusiuose Ukrainos rytuose. Ją labiausiai kursto Rusija, kuri eilinį kartą perspėjo turinti teisę ginti tėvynainius visoje Ukrainoje. Po penktadienio incidento Maskva nedelsdama šeštadienį pareikalavo, kad Ukrainoje būtų neutralizuotos ir nubaustos ekstremistinės organizacijos. 

„Banderinės struktūros Ukrainoje turi būti paskelbtos už įstatymo ribų, kaip kurstančios neapykantą tarp etninių grupių“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos žmogaus teisių įgaliotinis Konstantinas Dolgovas socialiniame tinkle „Twitter“.

Stepanas Bandera, vadovavęs Ukrainos tautiniam judėjimui, Rusijoje kaltinamas kolaboravimu su naciais per Antrąjį pasaulinį karą.

„Niekas neatšaukė Ukrainos tarptautinių įsipareigojimų imtis veiksmų prieš rasizmą, rasinį diskriminavimą ir ksenofobiją. Jų reikia laikytis“, – pabrėžė K.Dolgovas.

 „Smogikų neofašistų areštas Charkove turi reikšti didelio masto veiklos pradžią įsisiautėjusiems ekstremistams neutralizuoti ir nubausti“, – parašė K.Dolgovas tinkle „Twitter“.

Žuvusieji skaičiuoti ir Donecke

 Diena anksčiau, ketvirtadienį žuvusieji skaičiuoti ir Ukrainos rytiniame Donecko mieste.   Teigiama, kad per ketvirtadienį įsiplieskusius prorusiškų ir provakarietiškų demonstrantų susirėmimus trys žmonės žuvo.

 Tiesa, žinios  apie žuvusiuosius skiriasi. Naujienų agentūra „Unian“ skelbia, kad žuvo trys, kiti šaltiniai – du žmonės. Šio pramonės miesto, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, centrinėje aikštėje keli šimtai žmonių, savo šūkiais gyrusių Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, susigrūmė su panašaus dydžio minia, smerkiančia Maskvos pajėgų įvykdytą faktinę Krymo okupaciją. 

Nurodoma, kad protestuotojai prasiveržė pro milicijos užtvarą, skyrusią abi stovyklas. Teisėsaugos pareigūnai provokatorius sulaikė ir išvežė autobusais. Paviešintose nuotraukose matyti protestuotojai kruvinais veidais. Milicija dislokavo papildomas pajėgas ir išskyrė dvi aktyvistų grupes, kurios po riaušių liko aikštėje. Pranešama, jog kiekvienoje protestuotojų pusėje buvo po tūkstantį žmonių.

Medicinos tarnyba nurodė, kad buvo nudurtas vienas protestuotojų iš dabartinę provakarietišką Kijevo vyriausybę palaikančios stovyklos. Jis buvo pirmoji auka, žuvusi per pastaruosius neramumus ne sostinėje Kijeve. Vietos pareigūnai pranešė, jog dar mažiausiai 50 žmonių buvo sužeista. Ukraina dėl mirtinų susirėmimų kaltina Rusiją

  Ukrainos vyriausybė savo ruožtu  apkaltino Rusiją, kad būtent ji provokuoja kruvinus susirėmimus Ukrainos rytuose.

„Samdyti provokatoriai iš kaimyninės šalies rengia profesionalias provokacijas“, – sakė A.Avakovas. Jis apkaltino nuversto prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus sąjungininkus neramumų rytų Ukrainoje finansavimu, padedant „ekstremistinėms Rusijos jėgoms“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime ministras paragino Ukrainos žmones: „Nesileiskite jų manipuliuojami! Sustabdykite šią isteriją ... Tai ne žaidimas kareivėliais – tai tikras konfliktas ir tikrų žmonių gyvybės.“

Vakarų šalys, kurios ruošiasi skelbti ekonomines sankcijas Rusijai dėl sekmadienį Kryme vyksiančio referendumo, kuris gali lemti šio Ukrainos regiono aneksiją, atmeta Rusijos pareiškimus, jog naujoji Kijevo valdžia yra smarkiai veikiama ultradešiniųjų ukrainiečių nacionalistų, kuriems priklauso kai kurie svarbūs postai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija, reaguodama į vieno demonstranto žūtį per ketvirtadienį vykusius susirėmimus Donecke, perspėjo, kad Maskva turi teisę ginti savo tėvynainius Ukrainoje – nors Ukrainos pareigūnai nurodė, kad tame mieste žuvęs vyras buvo ultradešiniosios nacionalistų partijos aktyvistas.

Charkovo valdžia uždraudė šį savaitgalį mieste planuotus politinius susirinkimus. Tačiau Donecko teismas atmetė panašų draudimą, paskelbtą vietos pareigūnų.

Ukrainos laikinasis prezidentas Olehas Turčynovas sakė, kad Rusijos pajėgos telkiamos prie Ukrainos rytinių sienų ir yra „pasiruošusios įsiveržti bet kuriuo metu“. Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras penktadienį neigė, jog esama kokių nors invazijos planų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.