Iranas stato lėktuvnešio maketą, o ką su juo darys?

Tarptautinių sankcijų smaugiamas Iranas garsėja gebėjimu propagandos tikslais pagaminti ir pompastiškai pristatyti „naujausią karinę techniką“. Šį sykį Iranas, regis, pranoko pats save ir pastatė tikro JAV atominio lėktuvnešio kopiją, rašo The New York Times.

Manoma, kad Iranas sieks išbandyti savo ginkluotę ir prieš kameras nuskandinti "priešininko lėktuvnešį".<br>Twitter nuotr.
Manoma, kad Iranas sieks išbandyti savo ginkluotę ir prieš kameras nuskandinti "priešininko lėktuvnešį".<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2014, 11:11 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:52 AM

JAV žvalgyba dar praėjusią vasarą su dideliu susidomėjimu tyrinėjo palydovines nuotraukas vienoje Irano laivų statykloje kylančią milžinišką konstrukciją.

Jos forma itin priminė JAV naudojamų Nimitz klasės lėktuvnešius. Tačiau nuostaba, kad Iranas statosi tikrą atominį lėktuvnešį greitai išsisklaidė -- ant „laivo denio“ iraniečiai nupiešė numerį 68 – tokiu pat pažymėtas ir JAV atominis lėktuvnešis „USS Nimitz“.

Ir nors dar prieš 1979 metų revoliuciją Iranas spėjo įsigyti tuomet modernių JAV laivyne naudotų naikintuvų F-14, iranietiška modifikacija nėra pritaikyti leistis ant lėktuvnešio denio.

Be to, spėjama, kad Iranas neturi nei galimybių pasistatyti tikrą veikiantį lėktuvnešį, nei įdiegti jame nedidelį branduolinį reaktorių, nei panaudoti pagal paskirtį.

Vienas tikras „Nimitz“ klasės lėktuvnešis kainuoja apie 6 mlrd. dolerių, o jį išlaikyti kasmet kainuoja milijonus dolerių, be to, lėktuvnešį turi lydėti dar mažiausiai keli apsaugos ir aprūpinimo laivai, kurių Iranui ir taip trūksta. Irano kūrinys buvo maždaug trečdaliu mažesnis, nei tikras 355 metrų ilgio JAV lėktuvnešis.

Tad spėjama, kad JAV laivo kopiją pastatęs Iranas sieks panaudoti priešininką imituojantį lėktuvnešį propagandos tikslais. Persijos įlankoje esančio JAV 5-ojo laivyno žvalgyba Irano „lėktuvnešį“ jau praminė „pratybų barža“.

Manoma, kad Iranas sieks išbandyti savo ginkluotę ir prieš kameras nuskandinti "priešininko lėktuvnešį". Iki šiol tokiose pratybose iraniečiai naudodavo kelias sujungtas baržas, kurias bandydavo nuskantinti bombomis ir priešlaivinėmis rakteomis, kurių yra gavę iš Kinijos.

Viena tokių raketų Libane veikianti teroristinė organizacija „Hezbollah“ 2006 metais pamušė ir iš rikiuotės laikinai išvedė modernų Izraelio karo laivą.

Tiesa, ekspertų vertinimu nuskandinti tikrą JAV lėktuvnešį yra itin sunku, mat jį saugo tiek paties lėktuvnešio kovinių lėktuvų grupė – maždaug 70 orlaivių, tiek lydintys laivai, tarp jų ir atominiai povandeniniai laivai. Be to, laivo įgula nuolat treniruojasi atvejams, kai į denį pataiko raketa.

Kol kas Irano propaganda galėjo pasigirti tik prastos kokybės filmukais, kuriuose panaudoję kompiuterinę grafiką „nuskandino“ JAV laivus. Be to, Iranas gyrėsi virš tikrų JAV lėktuvnešių Persijos įlankoje surengęs neva slaptus bepiločių orlaivių skrydžius.

Parengė Vaidas Saldžiūnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.