Milijonas sirų pabėgėlių - didžiulė našta Libanui

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) ketvirtadienį pranešė, kad Sirijos pabėgėlių skaičius Libane viršijo milijoną ir tai yra „sukrečianti

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:57 PM

Praėjus trejiems metams nuo Sirijos konflikto pradžios, Libanas tapo šalimi, kurioje pabėgėlių koncentracija, skaičiuojant vienam gyventojui, yra didžiausia pasaulyje, nurodė UNHCR.

Dėl to Libanui sunku tvarkytis su didžiule krize, kuri tapo precedento neturinčiu iššūkiu pagalbos agentūroms.

Be socialinės ir ekonominės įtampos dėl pabėgėlių, Sirijos tarpkonfesinis karas taip pat dažnai išsilieja į Libaną kruvinais susirėmimais tarp priešingas Sirijos konflikto stovyklas remiančių grupių.

Libano šiitų grupuotės „Hezbollah“ kovotojai Sirijoje kaunasi petys į petį su prezidento Basharo al Assado pajėgomis, o daugelis iš Libano sunitų bendruomenės remia sukilėlius, kurie nori nuversti B.al Assadą.

1 mln. sirų yra didžiulė našta Libanui, kurio paties gyventojų yra maždaug 4,5 milijono, sakė UNHCR, kuri kasdien šioje šalyje užregistruoja po 2,5 tūkst. naujų pabėgėlių iš Sirijos – daugiau nei po vieną žmogų per minutę.

Be registruotų pabėgėlių, yra dar dešimtys tūkstančių neregistruotų sirų pabėgėlių. Libano pareigūnai apskaičiavo, kad jų gali būti iki 400 tūkstančių.

Anot Pasaulio banko, Sirijos krizė Libanui atsiėjo 2,5 mlrd. dolerių dėl prarastos ekonominės veiklos per 2013 metus. Iki šių metų pabaigos 170 tūkst. libaniečių gali atsidurti skurde.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.