JAV baisisi smurto „bjaurastimi“ Pietų Sudane

Baltieji rūmai

Pietų Sudane konflikto aukos guli tiesiog gatvėse, o likusieji gyvi stengiasi pabėgti nuo smurto.<br>AP nuotr.
Pietų Sudane konflikto aukos guli tiesiog gatvėse, o likusieji gyvi stengiasi pabėgti nuo smurto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:28 PM

Sukilėliai Bentiu miestą užėmė praėjusią savaitę, taip pradėdami dvi etninio žudymo dienas, per kurias medžiojo civilius gyventojus, bandžiusius ieškoti prieglobsčio mečetėse, bažnyčiose ir ligoninėse. Daug žmonių buvo žiauriai nužudyti pakelėse, nurodo Jungtinės Tautos (JT).

„Mes pasibaisėję pranešimais iš Pietų Sudano, kad kovotojai, susiję su sukilėlių lyderiu Rieku Macharu (Riku Mačaru), praėjusią savaitę Bentiu išžudė šimtus nekaltų civilių gyventojų“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo Jay Carney pareiškime.

„Vaizdai ir pasakojimai apie tas atakas sukrečia sąžinę: lavonų krūvos, rastos mečetėje, pacientai, nužudyti ligoninėje, ir dar dešimtys žmonių, nušautų ir nužudytų gatvėse ir bažnyčioje, matyt, dėl savo etninės priklausomybės ir pilietybės, per vietos radiją transliuojant neapykantos kalbą“, – priduriama pareiškime, kuriame pažymima, kad nužudytieji buvo palaidoti bendruose kapuose, o pabėgėlių stovyklose išaugo gyventojų skaičius.

„Mus lygiai taip pat pribloškė ginkluotas praėjusios savaitės išpuolis prieš JT misiją Pietų Sudano vietovėje Borė, per kurį žuvo mažiausiai 48 civiliai gyventojai, o dar dešimtys buvo sužeisti“, – nurodė J.Carney.

„Šie smurto aktai yra bjaurastis. Tai Pietų Sudano žmonių pasitikėjimo savo lyderiais išdavimas“, – pridūrė jis.

Pietų Sudano armija nuo to laiko, kai prieš daugiau kaip keturis mėnesius kilo neramumai, kovoja su sukilėliais, lojaliais atleistam viceprezidentui R.Macharui.

Konfliktas įgavo etninę dimensiją, supriešindamas prezidento Salvos Kiiro dinkų gentį su R.Macharo nuerų genties ginkluota grupuote.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.