NATO naikintuvai pakilo gavę pavojaus signalą

Gavę pranešimą, kad prie NATO oro erdvės artėja nežinomas orlaivis, iš Emario bazės Estijoje pirmą kartą pagal pavojaus signalą į orą buvo pakelti Danijos naikintuvai F-16, dalyvaujantys NATO oro policijos misijoje. Iki šiol jie vykdė tik mokomuosius skrydžius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 2:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:09 AM

Kaip pranešė Estijos karinės oro pajėgos, pirmadienį iš Baltijos regiono oro erdvės stebėjimo centro buvo gautas pranešimas, kad prie NATO oro erdvės artėja nežinomas orlaivis. Į pranešimą reagavo Emario bazėje dislokuoti ir NATO oro policijos misiją atliekantys du Danijos naikintuvai F-16.

11 val. 55 min. naikintuvai pakilo į orą ir nuskrido užtikrinti oro erdvės apsaugos.

Estų pranešime nenurodoma, koks orlaivis buvo priartėjęs prie Baltijos šalių, o tuo pačiu ir NATO oro erdvės. Tačiau Estijos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas majoras Riho Terras ta proga pareiškė, kad šis įvykis parodė, jog NATO naikintuvų dislokavimas Emario bazėje pasiteisino.

„Danijos kovinio vieneto greita reakcija dar kartą parodė, kad NATO yra pasirengusi ginti savo narių oro erdvės vientisumą“, - ta pačia proga sakė Estijos karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Jaakas Tarienas.

Keturi Danijos naikintuvai F-16 Estijoje dislokuoti balandžio 30 d. stiprinant NATO oro policijos misijos pajėgumus. Prieš tai misiją iš Lietuvos KOP aviacijos bazės Zokniuose vykdę amerikiečiai su naikintuvais F-15, Rusijai vykdant agresiją prieš Ukrainą, ją buvo sustiprinę iki 10 orlaivių.

Balandžio pabaigoje amerikiečiai Oro policijos misiją perdavė lenkams, kurie į Lietuvą atskrido keturiais Mig-29. Lenkams į pagalbą su keturiais naikintuvais „Typhoon“ atvyko ir Jungtinės Karalystės kariai.

Kol Lenkijos naikintuvai, atskridę iš greta Malborko (viduramžiais buvusio Marienburgo) esančios 22-osios taktinės aviacijos bazės, vykdydami NATO oro policijos misiją patruliuos virš Baltijos šalių, juos pavaduos Lenkijoje nusileidę keturi Prancūzijos karo orlaiviai „Rafale“.

Tuo pat metu NATO nusprendė dar keturis naikintuvus dislokuoti rekonstruotoje estija-su-nato-veliava.htm"="">estija-su-nato-veliava.htm"" target="_blank">Emario bazėje Estijoje. Čia balandžio 30 d. nusileido keturi Danijos naikintuvai F-16. Dar du tokie patys naikintuvai liko Danijoje, tačiau jie yra kovinėje parengtyje ir bet kada gali atskristi į pagalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.