Graikijos rinkimuose atkakliai varžosi kairieji ir vyriausybė

Graikijoje kelios valandos po

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-19 10:18, atnaujinta 2018-02-13 19:07

„Syriza“, kuri nepritaria susitarimui dėl Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos, iš pradžių pirmavo ir Atėnų mieste, ir jo regione, rodė sekmadienio rinkimuose balsavusių žmonių apklausa.

Tačiau pasirodžius pirmiesiems preliminariems rezultatams, dabartinis Atėnų meras ir gubernatorius, kuriuos remia koalicinėje vyriausybėje dirbanti socialistų partija „Pasok“, sumažino atotrūkį.

Vis dėlto radikalių kairiųjų „Syriza“ 39 metų lyderis Alexis Tsipras tvirtino, kad jo judėjimas suduos lemiamą smūgį antrajame rinkimų rate gegužės 25 dieną.

„Geriausi įvarčiai įmušami antroje partijoje“, – prie „Syriza“ būstinės žurnalistams sakė A.Cipras.

„Syriza“ šiais vietos valdžios rinkimais ir kitą savaitgalį įvyksiančiais Europos rinkimais nori pasinaudoti kaip referendumu prieš taupymo priemones ir tramplinu prieš parlamento rinkimus, kurie gali įvykti jau kitų metų vasarį.

„Mūsų šalis pasiųs stiprų signalą Europai ir pasauliui, ... kad turi teisę spręsti dėl savo politikos remdamasi nauda žmonėms“, – anksti pirmadienį per televiziją pareiškė A.Cipras.

Premjeras Antonis Samaras, kuris vadovauja konservatorių partijai „Naujoji demokratija“, perspėjo, kad balsavimas už „Syriza“ gali sužlugdyti reformas, kurių reikalauja šalies kreditoriai ES ir TVF.

Vėlai sekmadienį A.Samaras sakė, kad ankstyvi preliminarūs rezultatai buvo „labai pozityvūs“ jo partijai, bet perspėjo, kad rinkėjai turi rinktis, ar „nuolat judėti pirmyn, ar leisti šaliai nusiristi atgal“.

Po to, kai buvo suskaičiuoti balsai beveik 30-yje proc. rinkimų apylinkių, atrodė, kad vyriausybės kandidatai išsilaikys Salonikų mieste ir svarbiuose Tesalijos, Peloponeso ir Kretos regionuose.

Tačiau vyriausybė gali pralaimėti pagrindiniame Pirėjaus uostamiestyje, kur konservatorių meras atsilieka nuo kandidato, kurį atvirai rėmė sporto klubas „Olympiakos“.

Pradiniai rezultatai rodė, kad rinkėjų aktyvumas buvo maždaug 60 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.