Čečėnijos lyderis neigia siunčiantis kovotojus į Ukrainą

Kremliaus palaikomas

Maskvos remiamas Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas neigia siunčiantis savo kovotojus į Rytų Ukrainą priešintis Kijevo valdžiai.<br>AP nuotr.
Maskvos remiamas Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas neigia siunčiantis savo kovotojus į Rytų Ukrainą priešintis Kijevo valdžiai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-31 15:06, atnaujinta 2018-02-13 08:07

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šią savaitę pareiškė Maskvai esantis susirūpinęs dėl pranešimų, kad čečėnų ir kiti kovotojai vyksta į Ukrainą iš Rusijos prisidėti prie sukilimo prieš Kijevo vyriausybę.

Čečėnijos prezidentas R.Kadyrovas, kuris kovėsi su Rusijos pajėgomis Šiaurės Kaukaze praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje, atkartojo Maskvos pareiškimus, kad ji yra niekuo dėta, tačiau sakė atpažinęs kai kuriuos kovotojus nuotraukose iš Ukrainos.

„Mes jų nesiuntėme. Jie visiškai ne mūsų žmonės, – sakė jis interviu, kurį Rusijos televizija rodys šeštadienį. – Jeigu žmogus savo noru išvyksta (iš Rusijos), mes neturime teisės jo stabdyti. Tai jo paties sprendimas.“

R.Kadyrovas neatmetė galimybės pasiųsti čečėnų kovotojus į Ukrainą, jeigu to pareikalautų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, teigiantis, kad turi teisę naudoti jėgą Ukrainoje, jeigu ten gyvenantiems rusakalbiams gresia pavojus.

„Jeigu bus toks įsakymas, su malonumu jį įvykdysime, nes bet kuris karys yra savo žmonių, savo Tėvynės gynėjas“, – aiškino R.Kadyrovas.

„Jeigu Donecke (Rytų Ukrainoje) yra apie 14 čečėnų, ir jie jau sukėlė tokį triukšmą – įsivaizduokite, kas nutiktų, jeigu ten būtų pasiųstas batalionas?“ – pridūrė jis.

R.Kadyrovo saugumo tarnybos yra kaltinamos žmogaus teisių pažeidimais, tokiais kaip pagrobimai ir kankinimai Čečėnijoje, kurioje dauguma gyventojų yra musulmonai, tačiau jo padėjėjai tokius kaltinimus neigia.

Kijevas tvirtina, kad Maskva yra susijusi su ginkluotu sukilimu šalies rytuose, bet Kremlius tokius kaltinimus atmeta. Vienas sukilėlių lyderis Donecke šią savaitę pareiškė, kad kai kurie iš jo kovotojų yra „savanoriai“ iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.