Ukraina skelbia dalinę mobilizaciją

Ukrainos parlamentas

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2014, 3:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:37 PM

Praėjus apie 45 dienoms po vėliausio rezervininkų šaukimo, kurio terminas jau baigėsi, Kijevas išleido naują įsaką „paskelbti ir atlikti dalinę mobilizaciją“, kad būtų galima tęsti Ukrainos vyriausybės pajėgų „antiteroristinę operaciją“ prieš šalies rytuose įsitvirtinusius prorusiškus separatistus.

Po balsavimo Aukščiausioje Radoje kilo trumpos muštynės tarp nacionalistų politikų ir deputatų, priklausančių Regionų partijai kuriai anksčiau vadovavo buvęs prezidentas Viktoras Janukovyčius, nuverstas vasarį.

Ukrainos pajėgos privertė sukilėlius atsitraukti į dvi pagrindines tvirtoves – Donecko ir Luhansko miestus, žingsnis po žingsnio atsikovodamos kaimus ir priemiesčius.

Armijai įsakyta nenaudoti aviacijos ir artilerijos miestuose, o toks žingsnis apsukina pastangas susigrąžinti kontrolę.

Kijevas taip pat kaltina sukilėlius praeitą savaitę numušus Malaizijos keleivinį lainerį, bet separatistai tai neigia.

„Rusija tęsia ginkluotos konfrontacijos eskalavimo politiką“, – Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Andrijus Parubijus sakė 450 vietų parlamentui, kuriame vėliau 232 deputatai nubalsavo už prezidento įsaką.

Atkartodamas Ukrainos pareigūnų kaltinimus Maskvai, jis pareiškė: „Per pastarąją savaitę arti Ukrainos sienos buvo pergrupuojamos ir didinamos Rusijos Federacijos pajėgos“.

A.Parubijus sakė, kad Rusija pasienyje sutelkė apie 41 tūkst. karių, 150 tankų, 400 šarvuočių ir 500 kitų ginklų sistemų.

Pasak jo, naujai pašaukti Ukrainos kariai būtų paskirstyti koviniuose daliniuose arba teiktų jiems pagalbą, o kiti būtų pasiųsti į pasieniečių dalinius..

Rusija anksčiau šiais metais atitraukė daugumą iš maždaug 40 tūkst. karių, laikytų prie abiejų šalių sienos, o iki birželio vidurio jų ten buvo likę mažiau negu tūkstantis. Tačiau vėliau Maskva vėl pradėjo telkti pajėgas, šį mėnesį sakė vienas NATO kariškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.