NATO sujudo: Lenkijoje steigs štabą, dislokuos daug ginkluotės

NATO pajėgų vadas Europoje, generolas Philipas Breedlove'as siūlo išplėsti ir sustiprinti Lenkijos mieste Ščecine veikiančią karinę bazę. Ji turėtų tapti nauja NATO vadaviete, be to, čia esą reikėtų iš anksto dislokuoti daug karinės technikos, kurią būtų galima žaibiškai panaudoti, kilus konfliktui, rašo The Atlantic.

Generolas Philipas Breedlove'as, siūlo išplėsti ir sustiprinti Lenkijos mieste Ščecine veikiančią karinę bazę<br>Reuters nuotr.
Generolas Philipas Breedlove'as, siūlo išplėsti ir sustiprinti Lenkijos mieste Ščecine veikiančią karinę bazę<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2014, 4:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:42 PM

Ph.Breedlove'as mano, kad tokios priemonės padėtų kariniam aljansui daug greičiau reaguoti į bet kokią Rusijos sukeltą grėsmę.

Pasak Atlanto tarybos, Jungtinė Karalystė ir kitos NATO sąjungininkės remia generolo P.Breedlove'o planus steigti Aljanso greitojo reagavimo pajėgų štabą Lenkijoje ir bazėje dislokuoti ginklų, amunicijos ir maisto atsargomis. Tokia Šaltojo karo laikų NATO naudota sistema vadinama POMCUS. Taip būtų užtikrinta, kad krizės atveju atvykę tūkstančiai NATO karių būtų pilnai aprūpinti ir pasirengę iš karto veikti.

Pranešama, kad svarstytos kelios NATO bazės, tačiau Ščecino bazė laikoma geriausiu pasirinkimu. Šiame mieste Tarptautinis šiaurės rytų korpusas buvo įkurtas 1999 m. Šiuo metu jame įsikūrurę Lenkijos, Vokietijos ir Danijos divizijų štabai.

Generolas P.Breedlove'as „nori panaudoti egzistuojantį NATO štabą ir paskirti jį grynai 5 straipsnio tikslams,“- kalbėjo vienas aljanso atstovų, turėdamas omenyje vieną pamatinį NATO principą – vienos sąjungininkės užpuolimas yra visų sąjungininkių užpuolimas.

„Tai būtų 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę veikiantis štabas, į kurį greitai galėtų atvykti ir staigiai veikti kariai, jei tik reikėtų,“-kalbėjo Atlanto tarybos atstovas.

Generolas pranešime Neapolyje šią savaitę kalbėjo, kad NATO reikia „iš anksto paruoštų atsargų, iš anksto paruoštų galimybių ir bazės, kuri būtų pasirengusi iškart priimti papildomas pajėgas“.

„Rusai nusprendė, kad jie nori naudoti jėga savo tikslams pasiekti (...) ir tai sulaužo 25 metus kurtą Europos saugumo sistemą, pagrįstą tam tikromis vertybėmis,“- kalbėjo vienas NATO pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.