Izraelio pajėgos sunaikino „Hamas“ lyderio namus

„Elektrinė sunaikinta“, - sakė jėgainės direktorius Mohammedas al-Sharifas. 

Dega vienintelė elektrinė Gazos Ruože.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dega vienintelė elektrinė Gazos Ruože.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2014, 8:57 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:26 PM

Virš elektrinės, kuri aprūpina teritoriją dviem trečdaliais reikalingos energijos, pakilo tirštas juodų dūmų stulpas, užsiliepsnojo degalų konteineriai. 

„Elektrinė sunaikinta“, - sakė jėgainės direktorius Mohammedas al-Sharifas. 

M. Sharifo teigimu, vietos ugniagesių brigada neturi reikalingos įrangos liepsnoms užgesinti. 

Izraelio kariuomenės atstovė kol kas nekomentavo situacijos ir teigė tikrinanti pranešimą. 

Elektrinė jau praėjusią savaitę buvo tapusi Izraelio atakų taikiniu ir dabar dirbo 20 proc. mažesniu pajėgumu. Tai reiškia, kad Gazos gyventojai per dieną elektros turėjo vos keletą valandų. 

Sunakino „Hamas“ lyderio namus

Auštant Izraelio karinė aviacija surengė antskrydį prieš palestiniečių „Hamas“ organizacijos lyderio Ismailo Haniyeh namus, atakos metu niekas nenukentėjo, informuoja „Reuters“. 

„Mano namas nėra kuo nors kitoks nei visų mūsų žmonių, - po atakos į palestiniečius kreipėsi I. Hanijė. - Akmenų ir plytų sunaikinimas nepalauš mūsų valios, ir mes tęsime pasipriešinimą, kol gausime laisvę“. 

Gazos ruožą valdančios „Hamas“ organizacijos atstovai taip pat pranešė apie atakas prieš „Al-Aqsa“ televizijos ir radijo stotis. Teigiama, kad po antskrydžių radijas nutraukė savo darbą. 

Izraelio kariuomenė patvirtino atakavusi žiniasklaidos priemones Gazos ruože ir tikino, kad radijo ir televizijos kanalais „Hamas“ islamistai ragino neklausyti perspėjimų apie būsimą karinį aktyvumą tam tikrose Gazos vietovėse. 

Kovos tęsiamos

Kovotojai iš Gazos pirmadienį tuneliu pateko į Izraelį ir per susirėmimą netoli Nahal Ozo kibuco pasienyje su Gazos Ruožu nukovė penkis Izraelio karius, pranešė kariškiai.

„Kariai žuvo per mūšį, kai teroristai pamėgino surengti ataką pasinaudodami tuneliu, kuris iš Gazos Ruožo veda į Nahal Ozą. Kariai sužlugdė jų mėginimą, kai identifikavo būrį ir neutralizavo vieną iš teroristų“, - rašoma antradienį kariuomenės paskelbtame pareiškime.

Po šio incidento tą dieną žuvusių žydų karių skaičius padidėjo iki dešimties.

Nuo liepos 8 dienos, kai Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, per karinį konfliktą jau žuvo 53 žydų kariai ir beveik 1 100 palestiniečių, daugiausia civilių Gazos gyventojų.

Izraelio pajėgos antradienį toliau atakavo taikinius Gazos Ruože po to, kai premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad žydų valstybė turi būti pasiruošusi ilgam konfliktui palestiniečių anklave ir išsklaidė viltis, jog jau 22 dienas vykstančios kautynės gali baigtis artimiausiu metu.

Izraelio aviacija antradienį paryčiais smogė raketa islamistų judėjimo „Hamas“ lyderio Gazos Ruože Ismailo Haniyos namams ir juos apniokojo, tačiau žmonės nenukentėjo, pranešė palestiniečių anklavo Vidaus reikalų ministerija.

Naktį Izraelio pajėgos atakavo daug taikinių visoje pajūrio anklavo teritorijoje. Per smūgį vienam namui Bureidžo pabėgėlių stovykloje Gazos mieste žuvo 11 žmonių.

„Hamas“ nurodė, kad taip pat buvo smogta jo žiniasklaidos kanalams – „al Aqsa“ televizijai ir radijui. Televizija tęsė savo transliacijas, tačiau radijo stotis nutilo.

Izraelis liepos 8 dieną pradėjo didelę aviacijos reidų kampaniją, siekdamas numalšinti palestiniečių raketų ugnį, o liepos 17-ąją išplėtė puolimą, pradėdamas antžeminių pajėgų operaciją, kurios tikslas – sunaikinti sieną kertančių tunelių tinklą, kurį palestiniečių kovotojai naudoja, kad prasiskverbtų į pietų Izraelį.

Pirmadienio vakarą B.Netanyahu sakė, kad bet koks šios krizės sprendinys reikalauja palestiniečių teritorijos, kurią kontroliuoja „Hamas“ ir jį palaikantys kovotojai, demilitarizavimo.

„Turime būti pasiruošę ilgai kampanijai“, – sakė B.Netanyahu per tiesioginę televizijos transliaciją, kai buvo paskelbta žinia apie apšaudymą Eškolo regione, per kurį taip pat buvo sužeisti bent 12 žmonių.

„Izraelio piliečiai negali gyventi grėsmėje, kurią kelia raketos ir mirties tuneliai – mirtis iš viršaus ir ir apačios“, – aiškino jis.

„Mes nebaigsime šios misijos, mes nebaigsime operacijos, kol nebūsime neutralizavę tunelių, kurių vienintelis tikslas – naikinti mūsų piliečius, žudyti mūsų vaikus“, – aiškino B.Netanyahu, pridūręs, kad tai buvo „skausminga diena“.

Per jau 22 dienas vykstantį konfliktą Gazos Ruože žuvo apie 1113 žmonių, daugiausiai civilių gyventojų. Izraelis neteko 53 karių, o per palestiniečių vykdomą bombardavimą žuvo trys civiliai – du izraeliečiai ir vienas Tailando pilietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.