Rytų Ukrainoje raketos krito ant pabėgėlių kolonos

Bėgo iš Luhansko

Separatistų išpuoliai nesiliauja.<br>AP asociatyvi nuotr.
Separatistų išpuoliai nesiliauja.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-08-18 10:43, atnaujinta 2018-01-29 21:43

Ukraina dėl šio incidento kaltina prorusiškus separatistus, tačiau šie atsakomybę neigia.

„Kovotojai iš anksto laukė kolonos ir visiškai ją subombardavo. Mes negalėjome suskaičiuoti aukų..., dešimtys (žuvo)“, – sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka žurnalistams.

„Koloną sudarė dvi dalys: pirmojoje važiavo suaugusieji gyventojai, o antrojoje – vaikai, kurie buvo pervežami atskirai. Kolonos autobusai turėjo baltas vėliavas, taip pat ženklus, kurie reiškia, kad vežami būtent taikūs gyventojai, tie kurie yra priversti keltis kitur. Tačiau ji vis tiek buvo apšaudyta „Grad“ raketomis“, – informavo A.Lysenko.

Pasak jo, kol kas „aukų suskaičiuoti nepavyksta. Automobilių skaičius, aukų skaičius dar galutinai nenustatyti“. Jis taip pat sakė, jog „kalbama apie dešimtis aukų“.

Bėgo iš Luhansko

Iš Luhansko, kuris yra vieną iš pagrindinių separatistų tvirtovių, per dieną pasitraukia apie 500 žmonių, mėginančių pabėgti nuo jau kelis mėnesius vykstančių kovų tarp sukilėlių ir vyriausybės pajėgų. Daugelyje to miesto rajonų jau ilgiau negu dvi savaites neveikia vandentiekis ir nėra elektros. 

„Galingas artilerijos smūgis pataikė į pabėgėlių koloną netoli Chriaščuvatjės ir Novosvitlivkos gyvenviečių. Smūgio jėga buvo tokia didelė, kad žmonės sudegė gyvi mašinose – jie nesugebėjo ištrūkti“, – kariuomenės atstovas Anatolijus Prošinas sakė Ukrainos naujienų portalui 112.ua. 

Dar vienas nuo balandžio vykdomos vyriausybės pajėgų operacijos prieš prorusiškų separatistų sukilimą šalies rytuose atstovas sakė, kad sukilėliai atsakingi už tą smūgį, kurio aukų skaičius kol kas nežinomas. 

„Teroristai apšaudė raketomis „Grad“ pabėgėlių iš Luhansko koloną netoli Chriaščuvatjės ir Novosvitlivkos gyvenviečių. Laukiame žinių, kiek žmonių žuvo“, – sakė jis. 

Tuo tarpu separatistų paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos premjero pavaduotojas Andrejus Purginas sakė, kad sukilėlių pajėgos nepajėgios surengti tokią ataką. 

„Patys ukrainiečiai nuolat bombardavo tą kelią iš lėktuvų ir „Grad“. Panašu, kad jie dabar užmušė daugiau civilių, kaip darė kelis mėnesius iki šiol. Mes neturime galimybių siųsti „Grad“ į tą teritoriją“ – jis sakė kalbėdamas telefonu. 

Doneckas - be vandens

Donecke – didžiausiame Rytų Ukrainos mieste, kurį kontroliuoja sukilėliai, – sekmadienį dėl vykstančių mūšių buvo nutrauktas vandens tiekimas. Miesto valdžia prieš nutraukdama vandens tiekimą paragino vietos gyventojus pasirūpinti geriamojo vandens atsargomis.

Doneckas, kuriame prieš prasidedant įnirtingiems susirėmimams tarp vyriausybinių pajėgų ir jame įsitvirtinusių prorusiškų sukilėlių gyveno vienas milijonas žmonių, buvo priverstas sustabdyti pagrindinės vandens tiekimo sistemos darbą, rašoma miesto tarybos paskelbtame pareiškime.

„Dėl elektros linijų pažeidimų pagrindinė Donecko vandens tiekimo sistema sustabdoma“ ir komunalinė įmonė „ragina gyventojus nedelsiant pasirūpinti vandens atsargomis“, rašoma pareiškime.

„Po 21 val. vandens tiekimas mieste bus nutrauktas“, pabrėžiama pareiškime, kuriame priduriama, kad miesto apylinkėse vykstant susirėmimams sunku prognozuoti, kada vandens tiekimas galėtų būti atnaujintas.

Kariškiai vėl gali pasiekti oro uostą

Tuo tarpu situaciją Rytų Ukrainoje stebinčios „Informacinio pasipriešinimo“ grupės koordinatorius Dmytro Tymčiukas pranešė, kad Ukrainos kariškiai visiškai apsupo separatistų užimtą Horlivką ir atgavo prieigą prie Luhansko oro uosto. 

„Pagaliau Horlivka apsupta. Novosvitlivkos-Kriaščiuvato rajonas atkirstas nuo kitų separatistų kontroliuojamų teritorijų Luhanske. Kriaščiuvate vykdoma „valymo“ operacija visiškai sektoriaus kontrolei užtikrinti, todėl atgauta „M-04“ greitkelio dalies kontrolė leidžia pasiekti Luhansko oro uoste užspeistus Ukrainos kariuomenės dalinius“, – savo socialinio tinklapio „Facebook“ paskyroje rašė D. Tymčiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.