B.Obama išdėstys kovos su „Islamo valstybe“ planą

Barackas Obama trečiadienį nuteiks amerikiečius ilgai kovai su „Islamo

Barackas Obama trečiadienį nuteiks amerikiečius ilgai kovai su „Islamo valstybe“.<br>Reuters nuotr.
Barackas Obama trečiadienį nuteiks amerikiečius ilgai kovai su „Islamo valstybe“.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:45 PM

Po staigaus šios radikalios grupuotės iškilimo Sirijoje ir Irake, B.Obama buvo priverstas parengti kreipimąsi, kuris bus parodytas geriausiu vakaro laiku ir kuriame teigiama, kad tarptautinė koalicija gali įveikti IS, kol ji dar nesukėlė pavojaus JAV teritorijai.

Tačiau norėdamas išvengti to, ką laiko pastarojo dešimtmečio klaidomis, B.Obama iš Baltųjų rūmų patikins milijonus televizijos žiūrovų, kad nesiųs įprastinių sausumos pajėgų atgal į Iraką kovoti su grupuote, kuri nukirto galvas dviem amerikiečių žurnalistams.

Lieka neaišku, ar B.Obama taip pat pasinaudos šia proga ir praneš apie JAV smūgių iš oro minimai grupuotei išplėtimą iš Irako į Siriją.

Tačiau „The New York Times“ ir „The Washington Post“ vėlai antradienį pranešė, kad B.Obama iš tikrųjų yra pasirengęs duoti leidimą rengti antskrydžius Sirijoje. „The New York Times“ citavo administracijos aukšto rango pareigūną, o „The Washington Post“ – užsienio politikos ekspertus, kurie pastarosiomis dienomis kalbėjosi su prezidentu.

Kalboje taip pat nebus galutinio JAV operacijų prieš IS grafiko, o keliuose pranešimuose buvo cituojami aukšto rango pareigūnai, kurie sakė, kad tos operacijos gali trukti ilgiau nei B.Obamos prezidentavimas, kuris baigsis 2017 metų sausį.

„Manau, jog Amerikos žmonėms reikia tikėtis, kad tai dalykas, kuriam reikės pastovaus įsipareigojimo“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas).

Kalba bus pasakyta skaudžiu metu – rugsėjo 11-osios atakų 13-ųjų metinių išvakarėse. Per tas 2001 metų atakas islamo radikalizmas pirmą kartą dideliu mastu smogė pagrindinėje JAV teritorijos dalyje ir įtraukė Ameriką į sekinančius užjūrio karus bei vis dar nesibaigiančią kampaniją prieš terorizmą.

J.Earnestas sakė, kad B.Obama „kalbės apie pavojus, su kuriais susiduria Jungtinės Valstijos, ir ... apie strategiją, kurią jis turi parengti kovai su tais pavojais, jų švelninimui ir, galiausiai, ISIL suardymui ir sunaikinimui“. Atstovas pavartojo alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Tačiau daug detalių dėl B.Obamos plano, kurį jis išdėstys 21 val. (ketvirtadienį 4 val. Lietuvos laiku), kol kas lieka neaiškios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.