Ukrainoje sproginėja ir kasetinės bombos

Iš viso užfiksuota 12 incidentų, per kuriuos kasetiniai sprogmenys užmušė mažiausiai šešis žmones, o dar dešimtis sužeidė, tačiau tikrasis aukų skaičius gali būti daug didesnis.

Įnirtingiausios kautynės Rytų Ukrainoje šiuo metu vyksta aplink Donecko oro uostą. Čia gali būti naudojami ir daugelyje pasaulio šalių uždrausti ginklai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Įnirtingiausios kautynės Rytų Ukrainoje šiuo metu vyksta aplink Donecko oro uostą. Čia gali būti naudojami ir daugelyje pasaulio šalių uždrausti ginklai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 21, 2014, 5:16 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:08 AM

HRW atstovai kaltina Ukrainos kariuomenę anksčiau šį mėnesį panaudojus sprogstamąjį mechanizmą, suskylantį į šimtus mažesnių sprogmenų.

Organizacijos pateiktų kaltinimų Ukraina nekomentavo. 2008 metais šalis nepasirašė tarptautinės konvencijos, draudžiančios kasetinių bombų gamybą, perdavimą ir naudojimą.

Niujorke įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos ataskaitoje nurodoma, kad kasetinė amunicija šį mėnesį Donecke buvo plačiai naudojama.

„Kadangi nebuvo įmanoma galutinai nustatyti, kas yra atsakingas už šias atakas, įtarimai byloja apie Ukrainos vyriausybinių pajėgų atsakomybę už keletą surengtų kasetinės amunicijos atakų Donecke“, – rašoma HRW ataskaitoje.

Per ataką spalio 2 dieną, kurios metu buvo panaudota kasetinė bomba, Ukrainos sukilėlių bastione Donecke žuvo Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus (IKRK) darbuotojas šveicaras, patvirtino HRW organizacija.

„Sunku suvokti, kaip ginklas, kurį daugelis šalių yra uždraudusios, plačiai naudojamas Rytų Ukrainoje“, - teigė HRW ginklų tyrėjas Markas Hiznay.

Kijevo vyriausybės karinės operacijos prieš sukilėlius Ukrainos rytuose atstovas šiuos kaltinimus paneigė. Sukilėliai šio HRW pareiškimo kol kas nekomentavo.

Kasetiniai šaudmenys – bombos, raketos arba artilerijos sviediniai – sprogdami didelėje teritorijoje išmėto nedidelius antrinius sprogimo įtaisus, kurių daugelis nesprogsta iš karto. Jie daug metų išguli žemėje ir sprogsta esant kontaktui kaip minos.

„Human Rights Watch“ pranešime sakoma, kad organizacija atliko savaitę trukusį tyrimą rytų Ukrainoje, kur per kautynes nuo balandžio žuvo per 3,7 tūkst. žmonių, ir surinko įrodymų, kad kasetiniai ginklai buvo plačiai naudojami.

Organizacija pripažino negalėjusi patikimai nustatyti, kas kaltas dėl daugelio atakų, tačiau „duomenys rodo Ukrainos vyriausybę pajėgų atsakomybę dėl kelių atakų, naudojant kasetinius sprogmenis“ šį mėnesį Donecke – pagrindinėje sukilėlių tvirtovėje.

Iš viso užfiksuota 12 incidentų, per kuriuos kasetiniai sprogmenys užmušė mažiausiai šešis žmones, o dar dešimtis sužeidė, tačiau tikrasis aukų skaičius gali būti daug didesnis.

HRW nurodė, kad jos tyrėjai kasetinių sprogmenų naudojimą atpažino pagal išskirtinio pavidalo sprogimo kraterį ir skeveldrų pobūdį, pagal smūgių vietoje rastas liekanas ir pagal netoliese rastas raketų liekanas.

„Mes nenaudojame kasetinių užtaisų. Juos gali naudoti tik aviacija, o mūsų aviacija neskraidė nuo paliaubų paskelbimo rugsėjo 5 dieną“, – sakė kariškių atstovas Andrijus Lysenka.

Kitas „antiteroristinės operacijos“ atstovas Vladyslavas Selezniovas pareiškė, kad tie kaltinimai yra „visiška nesąmonė“.

„Human Rights Watch“ savo pranešime pridūrė: „Nors ši išvada negalutinė, aplinkybės rodo, kad prieš vyriausybę kovojančios pajėgos taip pat gali būti atsakingos dėl kasetinių ginklų naudojimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.