Izraelis neketina leisti tampyti savo karių po teismus

Izraelis neleis tempti jo karių

„Mes neleisime Izraelio gynybinių pajėgų (IGP) karių ir karininkų tempti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą Hagoje“, – sakė B.Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Mes neleisime Izraelio gynybinių pajėgų (IGP) karių ir karininkų tempti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą Hagoje“, – sakė B.Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 4, 2015, 1:55 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 1:56 AM

„Mes neleisime Izraelio gynybinių pajėgų (IGP) karių ir karininkų tempti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą Hagoje“, – sakė B.Netanyahu prasidedant savaitiniam vyriausybės posėdžiui, dvi dienos po to, kai palestiniečiai pateikė prieštaringai vertinamą paraišką prisijungti prie šio Teismo.

Premjeras tai sakė Izraeliui įšaldžius pusės milijardo šekelių (106 mln. eurų) surinktų mokesčių pervedimą Palestinos savivaldai. Pasak pareigūnų, tai yra pirmas iš visos virtinės baudžiamųjų veiksmų po to palestiniečių žingsnio.

Izraelis dažnai įšaldo lėšų pervedimą reaguodamas į palestiniečių diplomatinius ar politinius veiksmus, kuriuos laiko žalingais.

„Palestinos savivalda pasirinko eiti konfrontacijos su Izraeliu keliu ir mes nesėdėsime sudėję rankų“, – perspėjo B.Netanyahu, kuris žadėjo ginti Izraelio kariškius nuo galimo TBT persekiojimo.

TBT gali teisti asmenis, kaltinamus genocidu, nusikaltimais žmogiškumui ir karo nusikaltimais, įvykdytais po 2002 metų liepos 1 dienos, kai įsigaliojo Teismo steigiamoji sutartis – Romos statutas.

„IGP kariai toliau ryžtingai ir tvirtai gins Izraelį ir kadangi jie gina mus, mes ginsime juos, taip pat ryžtingai ir taip pat tvirtai“, – sakė B.Netanyahu.

Pasak jo, palestiniečių vadovybė turėtų būti teisiama TBT už susitaikymo susitarimo su islamistų judėjimu „Hamas“ pasirašymą 2014 metais, kuris nulėmė nacionalinio konsensuso vyriausybės suformavimą.

„Tie, kas turėtų stoti prieš teisingumą, yra Palestinos savivaldos vadovai, kurie pasirašė susitarimą su „Hamas“ karo nusikaltėliais“, – sakė jis.

„Hamas“ chartijoje raginama galiausiai sunaikinti Izraelį ir įsteigti islamišką valstybę britų administruotos Palestinos teritorijoje su tomis sienomis, kurios buvo iki 1948-ųjų.

Kiekvieną mėnesį, pagal 1994 metais abiejų šalių pasirašytą susitarimą, Izraelis perveda Palestinos savivaldai dešimtis milijonų dolerių muito mokesčių, kurie taikomi prekėms, skirtoms palestiniečių rinkoms ir tranzitu vežamoms per Izraelio uostus.

Pajamos iš mokesčių sudaro maždaug du trečdalius Palestinos savivaldos metinio biudžeto, neskaitant užsienio pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.