ESBO stebėtojai jau nustatė, kas raketomis apšaudė Mariupolį

Speciali Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėsenos misija tiria Mariuplio apšaudymo aplinkybes Ukrainos Donecko srityje. Pateiktos pirmosios švados. Nustatyta, kad „Grad“ raketos atskriejo iš Šiaurė ir Šiaurės Rytų pusės, kur yra įrengtos separatistų pozicijos, skelbia ESBO.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 25, 2015, 12:38 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 3:07 AM

„Į apšaudymo vietą Mariupolyje išsiųsti stebėtojų patruliai rinkti informacijos. Vėliau paskelbsime operatyvinę ataskaitą apie padėtį“, – taip dar šeštadienio popietę skelbė misijos atstovė spaudai Irina Gudyma. Kiek vėliau savo darbą atlikę stebėtojai pateikė ataskaitą, kurią išplatino netgi Rusijos propagandiniai tinklapiai Regnum.ru arba TASS.

Apšaudymo zonoje atsidūrę ESBO ekspertai apklausė liudininkus, nufotografavo raketų „Grad“ ir „Uragan“ kritimo vietas, sužalojimo mastą. Pagal skeveldrų išsidėstymą, kritimo kampus buvo greitai nustatyta, kad raketos „Grad“ atskriejo iš už 19 km, iš Šiaurės-Rytų, o „Uragan“ – iš Rytų, už 15 km. raketų paleidimo vietas kontroliuoja  apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos (DLR) separatistų grupuotės. Iš tų pačių vietovių vėliau buvo apšaudytas ir ukrainiečių pajėgų 14-asis postas.

Mariupolis tikisi puolimo, bet ar sulauks?

Separatistai neslepia, kad jie ketina perimti Mariupolio kontrolę.

„Pirmieji kovos daliniai mūšiais įžengė į Mariupolio pakraščius ir įsitvirtino pozicijose, puolimas tęsiasi“, – skelbė vienas separatistų šaltinis. Tiesa, separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka sekmadienį tikino, kad karine jėga Mariupolio separatistai užimti nebandys. Ukrainiečiai taip pat dvejojo, dėl galimo separatistų puolimo, nors kelyje link Mariupolio pastebėtos šarvuočių ir „Grad“ sistemų kolonos. Ant kai kurių šarvuočių puikavosi užrašai „Į Mariupolį!“.

„Teroristų pareiškimai, kad jie jau įžengė į Mariupolio pakraščius – netiesa“, – „TVrain“ patikino bataliono „Azov“ atstovas Andrijus Djačenka.

Pasak jo, priešo daliniai yra maždaug už 20–25 km nuo miesto.

„Neaišku – galbūt tai farsas, galbūt jie iš tikrųjų rengiasi puolimui. Tačiau faktas, kad jų nėra Mariupolyje.

Prisiminkite, kai vyko mūšiai dėl oro uosto, jie per dieną jį „paimdavo“ 156 kartus – dabar elgiasi taip pat“, – sakė A. Djačenka.

Jis teigė, kad apšaudymas reiškia, jog artimiausiomis dienomis reikia tikėtis puolimo. Tačiau jo dar nėra.

„Azov“ bataliono atstovai pranešė apie naujus Mariupolio pakraščių apšaudymus iš sistemų „Grad“.

„Rytiniuose Mariupolio pakraščiuose vėl girdėti sprogimai“, – nurodoma pulko „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“.

Andrijus Djačenka sakė, kad separatistai didina apšaudymo intensyvumą. „Pastarasis buvo vos prieš 15 minučių. Tačiau gyvosios jėgos judėjimo mes nefiksuojame“, – pažymėjo jis.

A.Djačenka tvirtino, kad batalionas stiprina savo pozicijas.

„Sprendžiant pagal viską, artimiausiomis dienomis mūsų fronto atkarpoje ir kitose bus nelinksma. Bet mūsų fronto atkarpoje mes visiškai pasirengę atremti tas pajėgas, kurias priešas mes prieš mus“, – tikino A.Djačenka.

Anksčiau šeštadienį DLR vadovas Aleksandras Zacharčenka patvirtino, kad separatistai pradėjo Mariupolio puolimą, bei pareiškė, kad esama planų paimti į žiedą (apsupti) strategiškai svarbų Debalcevo punktą.

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą... O po kelių dienų mes uždarysime Debalcevo žiedą ir atkeršysime už aukas, žuvusias Donecke ir Horlivkoje“, – pareiškė A.Zacharčenka per ceremoniją, kai buvo dedamos gėlės visuomeninio transporto stotelėje Donecke, kur prieš kelias dienas žuvo žmonės.

Prezidentas sušaukė šalies Saugumo tarybą

Ukrainos prezidento įsakymu Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba (NSGT) susirinko sekmadienį pablogėjus padėčiai šalies rytuose.

„Aš nurodžiau sušaukti rytoj NSGT posėdį papildomų veiksmingų sprendimų parengimui ir įgyvendinimui dėl sparčiai blogėjančios padėties rytuose“, – sakoma P.Porošenko pareiškime po apšaudymo Mariupolyje, kur žuvo 30 žmonių.  NSGT posėdyje svarstyta dėl karinės padėties įvedimo kai kuriuose Ukrainos regionuose.

Pasak Mariupolio mero atstovo Oleho Kalinino, tarp šių 30 žuvusiųjų yra du vaikai. 

Donecko administracija patikslina, kad tai 15 metų mergaitė ir apie 5 metų berniukas. Sužeistųjų nustatyta 93, iš jų aštuoni vaikai. Ligoninėse su įvairaus sunkumo sužeidimais guli 75 sužeistieji.

Pasmerkė apšaudymą, bet nieko daugiau

Europos Sąjunga šeštadienį pasmerkė atakas raketomis, kurios strateginiame Ukrainos uostamiestyje nužudė mažiausiai 30 žmonių, bei perspėjo, kad kovų eskalavimas pakenks ES ir Rusijos santykiams. 

Toks eskalavimas „neišvengiamai ves prie dar didesnio ES ir Rusijos santykių blogėjimo“, sakoma ES užsienio politikos vadovės Federica Mogherini pareiškime. 

„Gyvenamieji Mariupolio miesto rajonai šiandien buvo apšaudyti iš separatistų kontroliuojamos teritorijos, žuvo mažiausiai 15 (vėliau minėta 30) civilių, sužeista daug kitų, terorizuoti nekalti gyventojai“, – nurodoma pareiškime. 

„Tai vyksta po beatodairiškų išpuolių Donbase per kelias pastarąsias dienas bei skelbimų apie naujus Rusijos remiamų separatistų, kurie atvirai atsisako laikytis paliaubų, puolimus“, – pažymima pranešime. 

F.Mogherini kreipiasi tiesiai į Rusiją įsikišti ir sustabdyti skerdynes. 

„Aš tiesiai raginu Rusiją panaudoti savo didelę įtaką separatistų lyderiams ir nutraukti bet kokio pavidalo karinę, politinę ir finansinę paramą“, – sakoma F.Mogherini pareiškime. 

„Tai padėtų išvengti pragaištingų pasekmių visiems. Atsakingieji dėl eskalavimo turi nutraukti savo priešiškus veiksmus ir laikytis savo įsipareigojimų“, – priduriama pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.