Likimo ironija: per ataką Mariupolyje žuvo ir V.Putino gerbėja

Prorusiškiems separatistams šeštadienį apšaudžius Mariupolio uostamiestį pietryčių Ukrainoje žuvo mažiausiai 30 žmonių. Aiškėja, kad viena žuvusių – arši „rusiškojo pasaulio“ gerbėją, dar liepą į Mariupolį kvietusi Vladimirą Putiną įvesti Rusijos pajėgas į Ukrainą, skelbia by24.org.

O.Abdurašitova dar praėjusių metų birželį su ašaromis akyse maldavo Rusijos prezidentą V.Putiną įvesti Rusijos pajėgas į Ukrainą ir „apginti Donmbaso vaikus“ nuo ukrainiečių. Dabar ji tapo, kaip spėjama, prorusiškų separatistų surengto apšaudymo auka.<br>Vkontakte nuotr.
O.Abdurašitova dar praėjusių metų birželį su ašaromis akyse maldavo Rusijos prezidentą V.Putiną įvesti Rusijos pajėgas į Ukrainą ir „apginti Donmbaso vaikus“ nuo ukrainiečių. Dabar ji tapo, kaip spėjama, prorusiškų separatistų surengto apšaudymo auka.<br>Vkontakte nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 3:14 AM

Mariupolio miesto administracija nurodė, kad per apšaudymą iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ mieste žuvo mažiausiai 30 žmonių, o dar 83 buvo sužeisti. Į apšaudymo zoną pateko gyvenamieji miesto kvartalai, tad aukomis tapo civiliai žmonės.

Viena aukų – Mariupolio gyventoja Olga Abdurašitova. Ši moteris dar praėjusių metų birželį su ašaromis akyse maldavo Rusijos prezidentą V. Putiną įvesti Rusijos pajėgas į Ukrainą ir „apginti Donbaso vaikus“ nuo ukrainiečių. Vaizdo įrašas išplito rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte“.

Čia „Rusiškojo pasaulio“ gerbėja dažnai dalindavosi savo pasaulėžiūra – šlovino Rusijos politiką, niekino Ukrainą, Vakarų šalis. Pati be gašlių nuotraukų su nuogybėmis, automobiliais, vaikučiais ir gyvūnėliais dalijosi savo asmeninėmis nuotraukomis, kur ji užfiksuota su ginklais.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos duomenys rodo, kad būtent ši Olga Viktorovna Abdurašitova žuvo sausio 24-ąją per, kaip spėjama, separatistų surengta apšaudymą „Grad“ raketomis. Skeveldrų sumaitotas moters kūnas rastas netoli turgaus.

Paskutinį kartą O. Abdurašitova prie savo paskyros „VKontakte“ buvo prisijungusi sausio 21-osios pavakarę. Tiesa, „VKontakte“ separatistus rėmusi moteris „pasijaunino“ – nurodė, kad yra dešimčia metų jaunesnė, nei nustatė Ukrainos pareigūnai. Pastarieji jos gimimo datą nurodo 1977 m., o mėnuo ir diena sutampa.

Apšaudymas – kerštas už Donecką?

Prie Azovo jūros įsikūręs 500 tūkst. gyventojų turintis uostamiestis yra gyvybiškai svarbus rytų Ukrainos plieno ir grūdų eksportui. Per jį taip pat eina pajūrio kelias nuo Rusijos sienos į Krymą – Juodosios jūros pusiasalį pietų Ukrainoje, kurį Rusija aneksavo praeitų metų kovą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po šios atakos pažadėjo ginti šalies teritoriją ir nurodė, kad sekmadienį sušauks nepaprastąjį nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

Tuo tarpu separatistai nė neslepia, jog būtent jų pajėgos galėjo surengti kruviną Mariupolio apšaudymą, kaip atsaką į Donecke surengtą minosvaidžio ataką, per kurią taip pat žuvo civiliai. Dėl pastarosios atakos separatistai atmetė bet kokią taikos derybų galimybę ir kaltino ukrainiečių diversantus, kurie esą iš šiukšliavėžėse įrengtų minosvaidžių apšaudė miestą.

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą. Tai bus geriausias paminklas visiems mūsų žuvusiesiems“, – Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo separatistų lyderį Aleksandrą Zacharčenką, išsakytus per ceremoniją, per kurią buvo pagerbtos neseniai Donecke įvykdyto apšaudymo aukos.

A. Zacharčenka taip pat sakė, kad separatistai planuoja artimiausiomis dienomis apsupti Debalcevės miestą, esantį į šiaurės rytus nuo Donecko.

P. Porošenka piktai reagavo į puolimą prieš Mariupolį, kurį separatistai mėgino užimti dar praėjusį rudenį, prieš paskelbiant trapias paliaubas rytų Ukrainoje. Kijevas baiminasi, kad separatistai nori sukurti sausumos tiltą tarp Rusijos ir Krymo. Mariupolį reguliariosios kariuomenės daliniai bei batalionas „Azov“.

„Mes už taiką, bet priimame priešo iššūkį. Mes ginsime savo tėvynę“, – sakoma P.Porošenkos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.