Ukrainos rytuose griaudi artilerija, žūsta vaikai

Susprogdino kavinę

Numatoma, kad paliaubos įsigalios nuo vasario 15 dienos.<br>AP nuotr.
Numatoma, kad paliaubos įsigalios nuo vasario 15 dienos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2015, 10:19 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:52 AM

„Donbase (Rytų Ukrainoje) praėjusi naktis nebuvo rami. Priešas bombardavo antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas ne mažiau intensyviai negu anksčiau“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Ypač įnirtingos kautynės vyko aplink Debalcevę – strategiškai svarbią geležinkelio jungtį tarp dviejų separatistinių regionų, kur kovotojai naudojo salvinės raketų ugnies sistemas ir artileriją, atakuodami miestą ginančias vyriausybės pajėgas, nurodė kariškiai.

„Per karinius veiksmus ir apšaudymą ... Ukraina neteko aštuonių karių, o dar 34 buvo sužeisti“, – sakė kariuomenės atstovas Vladyslavas Selezniovas.

Susprogdino kavinę

Penktadienio vidurdienį pranešta, kad Ukrainos rytuose du civiliai žuvo, o dar šeši buvo sužeisti per prorusiškų separatistų pajėgų surengtą bombardavimą, kurio taikiniu tapo Ščastios miestelis netoli sukilėlių tvirtovės Luhansko, pranešė Kijevo kontroliuojamos srities administracijos vadovas.

„Sviedinys pataikė į kavinę, kurioje buvo daug žmonių“, – sakoma internete paskelbtame administracijos vadovo Henadijaus Moskalio pranešime, kuriame nurodoma, kad taip pat buvo subombarduotos kitos to miestelio vietos.

„Miesto šildymo sistema sugadinta, sugadintos elektros linijos ir vandentiekis. Štai kaip nuodugniai ruošiamasi paliauboms“, – rašė jis, turėdamas omenyje nuo sekmadienio turinčias įsigalioti paliaubas, dėl kurių buvo susitarta ketvirtadienį Minske vykusiame keturšaliame viršūnių susitikime.

Žudo vaikus

Trys vaikai žuvo per pastarąją parą vykusį artilerijos bombardavimą Ukrainos rytiniame Horlivkos mieste, penktadienį pranešė prorusiški separatistai.

„Trys vaikai – vienerių metų berniukas ir dvi mergaitės, šešerių ir 12 metų, žuvo Horlivkoje, kai jų namas vakar buvo apšaudytas artilerijos“, – žurnalistams sakė separatistų paskelbtos Donecko „liaudies respublikos“ gynybos ministerijos atstovas Eduardas Basurinas.

Per pastarąją parą separatistų kontroliuojamoje Donecko srities teritorijoje žuvo iš viso septyni civiliai: keturi Horlivkoje, o dar trys – Donecko mieste. Dar 15 žmonių buvo sužeisti, nurodė E.Basurinas.

„Bombardavimas sugadino telefonų ir elektros linijas Jasynuvatoje. Donecke neveikia keturios kasyklos“, – sakė jis.

E.Basurinas taip pat apkaltino Kijevo vyriausybės pajėgas nesilaikant taikos susitarimo, kuris ketvirtadienį buvo pasirašytas Baltarusijos sostinėje Minske.

Vašingtonui abejonių kelia Rusijos tankai

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį atsargiai sveikino Minske pasiektą susitarimą dėl paliaubų jau 10 mėnesių vykstančiame kare tarp Ukrainos vyriausybės ir promaskvietiškų sukilėlių, pabrėžusios, kad ta sutartis turi būti įgyvendinta.

„Šis susitarimas yra potencialiai reikšmingas žingsnis konflikto taikaus sprendinio ir Ukrainos suverenumo atkūrimo link“, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime.

Susitarimas buvo pasiektas po daugiau nei 16 val. trukusio ir ketvirtadienį ryte pasibaigusio derybų maratono, kuriame dalyvavo Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos lyderiai.

Numatoma, kad paliaubos įsigalios nuo vasario 15 dienos.

Pagal naująjį susitarimą išilgai fronto linijos turi būti sukurta 50 km pločio buferinė zona, iš kurios, prižiūrint Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojams, bus atitraukta sunkioji artilerija ir raketų kompleksai.

Baltieji rūmai taip pat pabrėžė, kad Rusija privalo „sustabdyti savo paramą separatistams ir išvesti savo karius bei karinę techniką iš Rytų Ukrainos“.

„Tikruoju šiandieninės sutarties išbandymu taps jos visiškas ir nedviprasmiškas įgyvendinimas“, – sakoma pareiškime.

Kai kurie įtakingi Kongreso nariai neslėpė skeptiškai vertinantys pasiektą susitarimą.

„Jame daugiau skylių negu šveicariško sūrio gabale“, – naujienų agentūrai AFP sakė respublikonas senatorius Johnas McCainas.

„Kol visa tai vyksta, Rusijos tankai ir įranga toliau plūsta į Rytų Ukrainą. Nematau jokių sąlygų, kurios leistų užtikrinti sienos tarp Ukrainos ir Rusijos kontrolę“, – sakė jis.

J.McCaino nuomone, šio susitarimo bus paisoma ne labiau negu ankstesnės paliaubų sutarties, pasirašytos pernai rugsėjį, kuri buvo dažnai pažeidinėjama.

„Deja, beveik neabejoju, kad jo laukia (ankstesnės) Minsko sutarties likimas“, – sakė senatorius.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, komentuodamas ketvirtadienį Minske pasiektą susitarimą, pabrėžė, jog priešakyje dar laukia „ilgas kelias, kol bus pasiekta taika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.