Kopenhagos kavinę teroristas apšaudė automatu, žuvo žmogus

Vienoje iš Kopenhagos kavinių šeštadienį aidėjo šūviai. Policijos duomenimis, žuvo vienas žmogus. Išpuolis Danijos sostinėje įvyko per renginį, kurį organizavo Švedijos menininkas Larsas Vilksas. Šis vyras buvo ne kartą sulaukęs grasinimų dėl pranašo Mahometo karikatūrų, publikuotų 2007 metais.

Policija ieško teroristų. Jų automobilis rastas už kelių kilometrų nuo išpuolio vietos.<br>AP nuotr.
Policija ieško teroristų. Jų automobilis rastas už kelių kilometrų nuo išpuolio vietos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2015, 6:15 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:35 AM

Vienas iš renginio dalyvių Nielsas Ivaras Larsenas teigė matęs kelis sužeistus asmenis. Danijos policijos duomenimis, buvo sužeisti trys pareigūnai, kurie neleido užpuolikams įsiveržti į pastatą. Sunkiai sužeistas 40 metų vyras, planuoto renginio žiūrovas, neišgyveno.

„Girdėjau, kaip šaudo automatiniai ginklai. Kažkas rėkė. Policija atsakė ugnimi, o aš pasislėpiau už baro. Jaučiausi siurrealiai, tarsi kino filme“, – pasakojo N.I.Larsenas. Liudininkų teigimu, du užpuolikai paspruko automobiliu. Šaudęs asmuo buvo maždaug 25-30 metų sportiško sudėjimo vyras.

Anot Danijos policijos atstovo Joergeno Skovo, užpuolikai veikė pagal panašų scenarijų kaip Paryžiuje žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje surengę teroristai.

Renginio tema buvo žodžio ir minties laisvė. Danijos televizijos kanalas TV2 pranešė, kad kavinės „Krudttoenden“ lange matosi apie 30 kulkų paliktų skylių. Žurnalistai matė, kaip mažiausiai du žmonės buvo išnešti ant neštuvų. Vienas iš jų buvo uniformuotas policijos pareigūnas.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as išpuolį Kopenhagoje pavadino bjauriu ir telefonu Danijos premjerei Helle Thorning-Schmidt perdavė, kad Prancūzija bendradarbiaus šios bylos tyrime. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve išvyko į Daniją.

Karikatūrininką nužudyti norėjo ne vienas

Viena iš renginio organizatorių Helle Merete Brix naujienų agentūrai AP sakė, kad L.Vilksas per šaudymą buvo patalpoje, tačiau kulkos jo nekliudė. Viešėdamas Danijoje šis menininkas visur yra lydimas policijos apsaugos.

Kavinė, kurioje įvyko išpuolis, yra šiaurinėje miesto dalyje. Jos lankytojai itin mėgsta čia vykstančius džiazo koncertus.

„Mačiau gatve bėgantį kaukėtą vyrą“, – sakė Helle Merete Brix. Anot jos, nukentėjo pora policininkų. „Aš manau, kad atakos taikinys buvo Larsas Vilksas“, – tikina renginio organizatorė. Ji papasakojo, kad vos pasigirdus šūviams, policijos pareigūnas nuvedė ją ir L.Vilksą į saugesnę vietą.

Renginyje taip pat dalyvavo Prancūzijos ambasadorius Danijoje François Zimeray. Po atakos jis parašė į „Twitter“: „Esu vis dar gyvas“. Ambasadoriaus teigimu, užpuolikų tikslas Kopenhagoje buvo toks pats, kaip ir žudikų „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje.

Pareigūnai ieškojo iš įvykio vietos pasišalinusio tamsios spalvos „Volkswagen Polo“ automobilio. Jis rastas Kopenhagos priemiestyje.

68 metų L.Vilksas islamistų įniršį sukėlė pranašo karikatūromis prieš 8 metus. Pasipylė grasinimai mirtimi. Policija per tuos metus taip pat atskleidė ne vieną sąmokslą, kurio dalyviai norėjo susidoroti su menininku. Viena moteris JAV buvo nuteista 10 metų kalėjimo, nes planavo nužudyti L.Vilksą. 2010 metais du broliai mėgino padegti menininko namą Pietų Švedijoje. Jie buvo sulaikyti ir įkalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.