Ukrainiečiai numušė du Rusijos žvalgybinius bepiločius

Rusija naudoja pažangius bepiločius, kuriais atlieka žvalgybą Rytų Ukrainoje. Tai praneša vyriausybės pajėgos, kurios teigia gegužės mėnesį nušovusios jau du tokius skraidančius prietaisus, rašo „The Guardian“.

„Forpost“ yra pats pažangiausias bepilotis, esantis Rusijos arsenale, kainuojantis iki 5,3 mln. eurų.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
„Forpost“ yra pats pažangiausias bepilotis, esantis Rusijos arsenale, kainuojantis iki 5,3 mln. eurų.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-22 12:32, atnaujinta 2017-11-27 08:50

Tai – tik dar vienas iš daugelio įrodymų apie Rusijos pajėgų veikimą Ukrainos teritorijoje. Be to, šią savaitę čia buvo sugauti du Rusijos specialiųjų pajėgų kariai, nors Maskva jų prisipažinimus atmetė.

Vienas iš bepiločių buvo numuštas specialiojo Ukrainos žvalgybos vieneto netoli Luhansko gegužės 8 dieną. Kelias dienas po to teritorijoje vyko mūšis, kai ukrainiečiai bandė pasiekti bepiločio nuolaužas.

„Supratome, kad pataikėme į kažką svarbaus iš to, kaip jie kovojo neleisdami mums prie jo prieiti“, – sakė karinio vieneto vadas Natanas Čazinas.

Pasiekę orlaivio likučius, kariai rado keturis kompasus ir trigubą atsarginės navigacijos sistemą, kuri užtikrino, kad bepilotis būtų atsparus elektroniniams trukdžiams ir visada sugrįžtų ten, iš kur buvo paleistas.

Ant vidinių metalinių plokščių jie rado žymes, bylojančias, kad bepilotis yra pagamintas pagal Izraelio pavyzdį.

Buvęs pirmasis leitenantas ir priešlėktuvinės baterijos radaro pareigūnas Austrijos kariuomenėje Gustavas Gresselis apžiūrėjo bepiločio nuolaužas. Jo išvada buvo tokia pati – ginklas priminė Izraelyje pagamintą žvalgybinį bepilotį „Searcher“.

Anot eksperto, nei ukrainiečių, nei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pajėgos tokių prietaisų nenaudoja.

„Šis daiktas turėjo atskristi iš Rusijos“, – tvirtino jis.

Rusija yra nusipirkusi teises į „Searcher“ technologijas iš Izraelio. Uralo civilinės aviacijos dirbtuvės šį modelį gamina su pavadinimu „Forpost“.

Pasak G.Gresselio, tai yra pats pažangiausias bepilotis, esantis Rusijos arsenale, kainuojantis iki 5,3 mln. eurų.

Bepilotį numušusiems ukrainiečiams vadovaujantis buvęs Izraelio karys N.Čazinas pritarė, kad tai – „Searcher“ tipo bepilotis.

„Paprastas bepiločių operatorius tokio prietaiso negalėtų valdyti. Vien tik suprasti, kaip pagaminti šią technologiją gali užtrukti metų metus.

Rusijos karybos ekspertas Aleksandras Goltsas su juo taip pat sutiko.

„Mes kalbame apie tokį sudėtingą ginklą, kurio valdymui reikia specialių mokymų, trunkančių ne mėnesius, o metus“, – teigė A.Goltsas.

Kol ukrainiečių specialistai išrinkinėjo šį prietaisą, „Dnipro“ batalionas ketvirtadienį pranešė numušęs antrąjį panašaus modelio bepilotį.

Bataliono paviešintos nuotraukose matomos metalinė plokštės yra labai panašios į tas, kurios rastos pirmajame bepilotyje. Ant jo taip pat buvo įspaustas pavadinimas „Forpost“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.