„Islamo valstybė“ augina raumenis – prisiekė Kaukazo islamistai

Keturių Rusijos Šiaurės

Prie IS kovotojų yra prisidėję „iki dviejų tūkstančių“ Rusijos piliečių.<br>AP asociatyvi nuotr.
Prie IS kovotojų yra prisidėję „iki dviejų tūkstančių“ Rusijos piliečių.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 25, 2015, 2:33 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:04 AM

Ši žinia padidino nuogąstavimus, kad didėja IS įtaka tarp jaunesnės kartos islamistų tame regione ir kad jie gali mėginti pasižymėti, rengdami brutalias atakas Rusijos teritorijoje.

Garso įraše, kuris sekmadienį buvo paskelbtas portale „YouTube“, sakoma, kad Dagestano, Čečėnijos, Ingušijos ir Kabardos Balkarijos respublikų kovotojai prisiekė ištikimybę IS lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi.

„Liudijame, kad visi Kaukazo mudžahidai ... vieningai priėmė šį sprendimą ir kad tarp mūsų nebuvo nesutarimų šiuo klausimu“, – sako įraše kalbantis vyras, išvardijęs minėtus Rusijos regionus arabų ir rusų kalbomis.

Vienas IS atstovas antradienį pasveikino tą žinią, įvardydamas vieną jauną kovotojų vadą „Islamo valstybės“ Kaukaze lyderiu.

„Sveikiname Islamo Valstybės Kaukaze karius... Sveikiname juos, prisiekusius ištikimybę kalifui, – atstovas Abu Mohammedas al Adnani sakė savo garso įraše. – Jis priima jūsų ištikimybę ir skiria šeichą Abu Mohammadą al Qadari Kaukazo (gubernatoriumi).“

Džihadistų tinklalapiuose paskelbtose nuotraukose A.M.al Qadari įvardijamas kaip Rustamas Aselderovas, islamistų judėjimo „Kaukazo emyratas“ buvęs Dagestano „emyras“. Jis buvo nuverstas, kai pernai gruodį prisiekė ištikimybę A.B.al Baghdadi ir tapo pirmuoju tai padariusiu įtakingu Kaukazo kovotojų lyderiu.

Jis yra „jaunas vyras, atstovaujantis šiandieninį kovotojų judėjimą“, neturintį nuodugnaus religinio išsilavinimo ir orientuotą į džihadą, sakė Šiaurės Kaukazo reikalų ekspertė Varvara Parchomenko, Tarptautinės krizių grupės (ICG) konsultantė.

Pasak V.Parchomenko, ši priesaika yra naujausias posūkis Kaukazo kovotojų judėjime, išaugusiame iš nacionalistinės regioninės grupuotės ir tapusiame besivystančio pasaulinio reiškinio dalimi. Tik nedaugelis šio judėjimo narių yra dalyvavę Čečėnijos nepriklausomybės karuose per pastaruosius du dešimtmečius.

„Kai kovotojų judėjimas buvo lokalus, jie turėjo atsižvelgti, kad veikia savoje teritorijoje – brutalios atakos nebuvo palaikomos gyventojų, – aiškino ekspertė. – Dabar, jeigu jie susisaistys su užsienio struktūromis, tokie metodai gali tapti tinkami.“

Trečiadienį Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Jevgenijus Lukjanovas sakė, kad prie IS kovotojų yra prisidėję „iki dviejų tūkstančių“ Rusijos piliečių. Pasak jo, daugelis jų „apsimeta dokumentus pametusiais turistais“, kai grįžta į tėvynę – paprastai per Turkiją.

Anksčiau šį mėnesį Turkijos pareigūnai suėmė vieną 19-metę studentę iš Maskvos, kur metė filosofijos studijas, atskrido į Stambulą ir mėgino patekti į Siriją.

Pasak V.Parchomenko, naujosios Kaukazo islamistų kartos tikslai gali būtų kitokie negu „senosios gvardijos“, kuri kovėsi, kad įkurtų atskirą valstybę.

„Dabar daugelis jų motyvuoti ideologiškai, – sakė ji. – Jie nori žūti ir patekti į rojų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.