Turkijos prezidentas perspėjo NATO dėl prieglobsčio savo kariams

Turkijos prezidentas

R.T.Erdoganas reikalauja, kad prieglobsčio pasiprašę kariai būtų išsiųsti, ir perspėjo Aljansą nesuteikti jiems prieglobsčio.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.T.Erdoganas reikalauja, kad prieglobsčio pasiprašę kariai būtų išsiųsti, ir perspėjo Aljansą nesuteikti jiems prieglobsčio.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2016, 1:52 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 11:53 AM

„Kaip gali teroristas, teroristas karys, prie perversmo organizavimo prisidėjęs karys dirbti NATO? – R.T.Erdoganas sakė žurnalistams, kartu su juo skridusiems iš Uzbekistano, skelbia laikraštis „Milliyet“. – Jie negali to daryti.“

Penktadienį NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pranešė, kad keli turkų kariai, tarnaujantys kitose NATO šalyse, paprašė prieglobsčio po nepavykusio liepos 15-osios perversmo Turkijoje. Nei Turkijos prezidentas, nei NATO vadovas konkretaus tokių turkų karių skaičiaus neįvardijo, tačiau R.T.Erdoganas sakė, kad tokių karių yra nedaug.

Pasak R.T.Erdogano, jo vyriausybė reikalauja, kad prieglobsčio pasiprašę kariai būtų išsiųsti, ir perspėjo Aljansą nesuteikti jiems prieglobsčio.

„NATO negali patenkinti tokio pobūdžio prieglobsčio prašymų. Šie žmonės yra kaltinami dėl teroro“, – sakė jis.

Pasak J.Stoltenbergo, sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo „įvertins“ ir priims kiekviena iš NATO sąjungininkių, kuriose pareigūnai paprašė prieglobsčio, kadangi tai yra jų nacionalinė prerogatyva. Konkrečių šalių NATO vadovas neįvardino.

J.Stoltenbergas pirmadienį ketina susitikti su R.T.Erdoganu Stambule vyksiančio NATO atstovų susitikimo metu.

Po nepavykusio pučo Turkijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, suimta dešimtys tūkstančių žmonių. Pasak kritikų, pradėtas susidorojamas ne tik su įtariamais nesėkmingo grupės kariškių mėginimo nuversti prezidentą R.T.Erdoganą organizatoriais, bet ir visais, išdrįsusiais kritikuoti prezidentą.

ES ir JAV pareigūnai išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos parlamentarų ir žurnalistų suėmimų, augant nerimui dėl Turkijos nepaprastosios padėties įstatymų taikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.