Šiaurės Korėjos diktatorius metė iššūkį Donaldui Trumpui

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas išbandė balistinę raketą pirmąkart nuo tada, kai Donaldas Trumpas tapo JAV prezidentu. Tai buvo ne tik technologijų, bet ir naujojo amerikiečių lyderio išbandymas.

Kim Jong-unas užsimojo šiemet galutinai išvystyti Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programą.
Kim Jong-unas užsimojo šiemet galutinai išvystyti Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programą.
Šiaurės Korėjos išplatintose nuotraukose matyti Kim Jong-unas, besidžiaugiantis sėkmingu bandymu.<br>AFP/„Scanpix“nuotr.
Šiaurės Korėjos išplatintose nuotraukose matyti Kim Jong-unas, besidžiaugiantis sėkmingu bandymu.<br>AFP/„Scanpix“nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, BBC, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 14, 2017, 8:24 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:00 AM

Šiaurės Korėjos raketos paleidimą lydėjo klasikinė propaganda. Tačiau jeigu iš tiesų šis vidutinio nuotolio balistinės raketos „žemė-žemė“ bandymas sėkmingas, tai žymi didžiulę ir grėsmingą diktatoriškos valstybės pažangą.

Pietų Korėjos gynybos ministerija pranešė, kad Pchenjano raketa, kuri esą gali nešti branduolines galvutes, nuskriejo apie 500 km ir nukrito į jūrą.

Sekmadienį įvykdytas raketos paleidimas – pirmasis Kim Jong-uno vadovaujamos valstybės iššūkis prezidentui D.Trumpui. Dabar jį bando įvertinti Vakarų ekspertai. O Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pirmadienį sušaukė skubų posėdį.

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų ir branduolines technologijas.

JT Saugumo Taryba nuo 2006-ųjų, kai Pchenjanas įvykdė pirmąjį savo branduolinį bandymą, paskelbė šaliai šešis sankcijų paketus.

Šiaurės Korėja tikina, kad paleidimui naudojo kietąjį kurą.

Jeigu tai būtų tiesa, tai reikštų, kad Pchenjanas žengė didelį žingsnį į priekį didindamas galimybę užpulti JAV ir jos sąjungininkes – Japoniją ir Pietų Korėją.

Užuot naudoję raketas, kurios aprūpinamos kuru ant fiksuotos paleidimo platformos, Šiaurės Korėjos kariškiai galėtų nugabenti naująsias balistines raketas bet kur ir paleisti jas mobiliaisiais paleidimo įtaisais.

Kietuoju kuru varomos raketos iškart jo pakrautos, o tai leidžia sumažinti ginklo paleidimo laiką, padidina jo mobilumą ir apsunkina raketų aptikimą iki jų pakilimo.

Sekmadienį įvykdytas bandymas galėjo būti suplanuotas kaip reguliari programos dalis.

Tačiau taip pat manoma, kad šiuo raketos paleidimu Pchenjanas siekė patikrinti naujojo JAV prezidento D.Trumpo, pažadėjusio „šimtaprocentę paramą“ Japonijai, Vašingtono sąjungininkei regione, reakciją.

Įvykio metu D.Trumpą kaip tik lankė Japonijos premjeras Shinzo Abe.

Pastarasis pasmerkė raketos bandymą kaip „visiškai netoleruotiną“, o D.Trumpas dar kartą patikino dėl visiškos paramos Tokijui.

„Aš tik noriu, kad visi suprastų ir žinotų, jog Jungtinės Amerikos Valstijos palaiko Japoniją, savo didžiąją sąjungininkę. Visais 100 procentų“, – pareiškė prezidentas D.Trumpas.

Šiaurės Korėja praėjusiais metais susprogdino du branduolinius užtaisus ir atliko virtinę raketų bandymų.

Šios neprognozuojamos valstybės veiksmai smarkiai blogina saugumo padėtį regione.

Kim Jong-unas naujametėje kalboje pareiškė, kad Pchenjanas pasiekė tarpžemyninės balistinės raketos kūrimo projekto „galutinius etapus“. O D.Trumpas tąsyk atsakė „Twitter“ žinute: „Šito nebus!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.