Pasaulio šalių ginklavimosi tempas – didžiausias nuo Šaltojo karo

Iš pasaulyje augančios įtampos labiausiai pelnosi ginklų pramonė. Paaiškėjo, kad per pastaruosius penkerius metus parduota daugiau ginklų nei bet kuriuo kitu laikotarpiu po Šaltojo karo pabaigos.

Saudo Arabija yra antra didžiausia ginklų importuotoja pasaulyje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Saudo Arabija yra antra didžiausia ginklų importuotoja pasaulyje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 21, 2017, 7:58 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:00 PM

Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI) vakar pareiškė, kad 2012–2016 metais buvo parduota daugiau ginklų nei nuo 1990 metų.

Anot SIPRI, Viduriniuose Rytuose ginklų importas beveik padvigubėjo, o pagrindiniai tiekėjai ir toliau išlieka JAV, Rusija bei Europos šalys. Tiesa, į ginklų eksporto rinką pradėjo smarkiai veržtis ir Kinija.

Daugiausia ginklų pasaulyje importuoja Indija, o antroje vietoje – Jemene karinę intervenciją vykdanti Saudo Arabija. Pagrindinė Indijos tiekėja yra Rusija, o Saudo Arabijos – JAV bei Jungtinė Karalystė.

JAV ir Rusija sudėjus kartu atsakingos už daugiau negu pusę visų pasaulio ginklų eksporto, o kitos labiausiai iš šios pramonės pasipelnančios šalys – Kinija, Prancūzija ir Vokietija.

„Azijos valstybės ir toliau plečia savo arsenalus, nes nėra jokių regioninių ginklų kontrolės mechanizmų“, – tvirtino SIPRI tyrėjas Siemonas Wezemanas.

Tiesa, Iranas, kaltinamas sparčiu ginklavimusi, atsakingas vos už 1,2 proc. visos ginklų importo ir eksporto pramonės Viduriniuose Rytuose.

Pernai į Iraną atvežtos zenitinės gynybinės raketų sistemos S-300 iš Rusijos buvo pirmasis rimtas ginklų importas nuo 2007 metų.

Atsakydamas į JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudimą dėl Irano balistinės raketos bandymo sausio pabaigoje tos šalies užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas skundėsi: „Ginklams mes išleidžiame vos dalį sumos, kurią jiems skiria mūsų kaimynės.“

SIPRI tyrėjas Pieteris Wezemanas aiškino, jog Vidurinių Rytų šalys pirko vis daugiau ginklų nepaisydamos to, kad pastaruoju metu krito naftos kainos.

„Per pastaruosius penkerius metus dauguma Vidurinių Rytų valstybių kreipėsi į JAV ir Europą siekdamos modernizuoti karines pajėgas, – sakė P.Wezemanas. – Nors naftos kainos yra žemos, šio regiono šalys 2016-aisiais toliau užsisakinėjo vis daugiau ginklų. Jos ginklus laiko būtinu įrankiu konfliktams įveikti.“

Stebina tai, kad Kinija 2012–2016 metais padidino ginklų eksportą 6,2 proc., o Vokietija savąjį sumažino 36 proc.

Itin populiari ginklų importo klientė yra Saudo Arabija.

Antai šiai šaliai Jungtinė Karalystė siunčia beveik pusę visų savo ginklų, o pagrindinės JAV ginklų pramonės klientės yra Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai bei Turkija.

„JAV tiekia ginklus beveik šimtui šalių visame pasaulyje – gerokai daugiau nei bet kuri kita šalis“, – pabrėžė SIPRI ginklų ir karinių išlaidų programos direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.