Trys islamo ekstremistų grupuotės Malyje susijungė ir prisiekė ištikimybę „Al Qaeda“

Trys garsios Malio islamo

„Ansar Dine“, „Al Mourabitoun“ ir Islamiškojo Magribo „Al Qaeda“ (AQIM) lyderiai prisiekė ištikimybę „Al Qaeda“ vadui.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
„Ansar Dine“, „Al Mourabitoun“ ir Islamiškojo Magribo „Al Qaeda“ (AQIM) lyderiai prisiekė ištikimybę „Al Qaeda“ vadui.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP ir lrytas.lt inf.

Mar 3, 2017, 12:57 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:42 PM

„Ansar Dine“, „Al Mourabitoun“ ir Islamiškojo Magribo „Al Qaeda“ (AQIM) lyderiai tokią deklaraciją skelbia ketvirtadienį išplatintame vaizdo įraše, pranešė „SITE Intelligence Group“.

Susivienijusi grupuotė dabar vadinasi „Jama'at Nusrat al Islam wal Muslimeen“ (Pagalba islamui ir musulmonams).

Šis susiliejimas kelia padidėjusio nesaugumo pavojų ne tik Malyje, bet ir kaimyninėse Vakarų Afrikos valstybėse, kuriose iki pastarojo meto beveik nebuvo ekstremistų grupuočių rengiamų kruvinų atakų. Naujoji grupuotė taip pat kelia grėsmę Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgoms Malyje, kurios yra daugiausiai nuostolių patirianti iš dabartinių JT misijų.

Islamo ekstremistų lyderių deklaracija pasirodė vos savaitė po to, kai buvę tuaregų separatistų sukilėliai pradėjo bendrą su Malio pajėgomis patruliavimą Šiaurės Malyje, taip žengdami svarbų žingsnį į priekį dėl 2015 metų taikos susitarimo. Bendru patruliavimu siekiama atsverti įvairias ekstremistų grėsmes ir kitus nesaugumo šaltinius regione.

Minėtų trijų grupuočių susiliejimą įkvėpė Sirijos frakcijų susivienijimas, vaizdo įraše sako buvęs „Ansar Dine“ lyderis Iyadas Agas Ghaly (Ijadas Agas Galis), nurodė SITE, kuri pridūrė, kad I.Agas Ghaly vadovauja susivienijusiai grupuotei.

Su „Al Qaeda“ susiję islamo ekstremistai Šiaurės Malį užėmė 2012 metais, pasinaudodami valdžios vakuumu po maištavusių karių įvykdyto prezidento nuvertimo. Kitais metais Prancūzijos remiamos pajėgos išstūmė ekstremistus iš jų bastionų, bet atakos tęsėsi ir plito į pietus.

„Ansar Dine“ iškilo 2012 metais, kaip religinė alternatyva daugiausia pasaulietiškiems tuaregų separatistams Šiaurės Malyje. „Ansar Dine“ susivienijo su „Al Qaeda“ ir šios grupuotės užėmė regioną, bet jokia oficiali deklaracija nebuvo paskelbta.

„Al Mourabitoun“ ir AQIM – „Al Qaeda“ padalinys Šiaurės Afrikoje – prisiėmė atsakomybę už 2015 metų lapkričio ataką prie viešbučio „Radisson Blu“ Malio sostinėje Bamake. Per tą daugiau kaip septynias valandas trukusią apsiaustį žuvo mažiausiai 20 žmonių ir du užpuolikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.